НОВИНИ

Д-р Алибрахим, който е в първа линия в борбата с COVID-19 у нас, все още чака за българско гражданство

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 17.01.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Здраве
Слушай новината

Д-р Мохамед Алибрахим е лекар в Спешна помощ в София и е на първа линия в борбата с COVID-19. Той е от Сирия, но от 38 години е в България. Тук е завършил, работи, създал е семейство и иска да получи българско гражданство. Преди две години е подал документи в Министерството на правосъдието, но все още чака отговор.

Историята си д-р Мохамед Алибрахим разказа в предаването "Денят започва".

Той е завършил с отличие медицина. Има няколко специалности - педиатрия, пулмология, гастроентерология, спешна медицина и здравен мениджмънт.

"Предлагали са ми от други държави да отида да работя, но съм отказвал. Аз обичам България и българите. Имам семейство, тук се родиха децата ми, имам двама сина. Взимам извънредни дежурства, ваксинирам много хора, работя на първа линия. За мен пациентите са много специални, когато имат нужда, винаги съм на линия. Искам да остана в България до края на живота си", каза д-р Алибрахим.

Лекарят сподели, че личната му карта изтича в края на февруари и не може да отиде никъде извън България. Сирийският му паспорт също изтича.

"Не мога да ходя никъде без да стана български гражданин", сподели д-р Алибрахим.

Той апелира към управляващите за отговор. Преди 2019 г. подава документи два пъти за българско гражданство, но получава отказ, без аргументи.

Лекарят се обърна към зрителите на БНТ с думите:

"Пожелавам на вашите зрители здраве и да бъдат със силна психика в ковид пандемията. И призовавам да се ваксинират. В началото бях против ваксинираните, но вече съм ваксиниран. Хората, които са ваксинирани, минават по-леко."

Вижте разговора във видеото.

Гледайте още теми на "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белодробната болница във Варна на ръба на оцеляването, няма и заплати
Белодробната болница във Варна на ръба на оцеляването, няма и заплати
От нашите пратеници: Белград в очакване на Новак Джокович
От нашите пратеници: Белград в очакване на Новак Джокович