НОВИНИ

От днес влиза в сила ценовият таван върху вноса на руски суров петрол, превозван по море

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:54, 05.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

От днес влиза в сила ценовият таван върху руския суров петрол, внасян по море в Европейския съюз. Брюксел и страните от Г-7 определиха цена от 60 долара за барел. Таванът надгражда по-строгата забрана на Брюксел за закупуване на руски морски суров петрол, която също влиза в сила от днес.

Петролът скочи след влизането в сила на горна ценова граница за руски суров петрол. Сорт Брент повиши цената си с 0,7% до 86 долара. Американският лек суров петрол нарасна с 2,2 на сто до близо 82 долара за барел.

Новите ограничения бяха наложени от 27-те страни членки в отговор на руската инвазия в Украйна. Целта е цената на руския суров петрол да е с поне 5% по-ниска от пазарната цена. Освен това, ако руски петрол бъде продаван над прага от 60 долара за барел, европейските оператори ще отказват обслужване на корабите нарушители.

Пазарите реагираха и на решението на ОПЕК+, взето след оповестяването на европейските мерки. Организацията, която контролира 90% от запасите на черно злато в света, обяви, че ще запази досегашната си политика за намаляване на добива. В резултат петролните фючърси повишиха цената си с 2 на сто.

Още през октомври Русия, която е вторият износител на петрол в света, предупреди, че няма да приеме таван на цените.

"Ако цените на петрол от Русия или други страни бъдат ограничени и бъде наложен изкуствен ценови таван, това неизбежно ще влоши инвестиционния климат в енергийния сектор, ще доведе до недостиг на енергийни ресурси и тяхната цена ще се увеличи", заяви Владимир Путин.

В интервю за предаването "60 минути" на американската телевизия CBS френският президент Еманюел Макрон подчерта, че е изключително важно подкрепата за Украйна да продължи.

"Ясно е, че Русия и особено президентът Путин решиха да използват като оръжие енергията и храната, причинявайки прекъсвания на доставките, несигурност, инфлация. Мисля, че залогът е умора от войната и умора от санкциите", каза още Еманюел Макрон.

Наложеният ценови таван ще е гъвкав, за да може да отговори на движението на пазарите. Той цели да намали допълнително приходите на Русия, като същевременно поддържа стабилни световните енергийни пазари чрез непрекъснати доставки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": За естетичната дерматология и на кого да се доверим?
"Питай експерта": За естетичната дерматология и на кого да се доверим?
Трима тайконавти успешно се завърнаха на Земята след 183 дни в орбита
Трима тайконавти успешно се завърнаха на Земята след 183 дни в орбита