НОВИНИ

От февруари започва драгирането на река Дунав в румънския участък за бъдещия ферибот

февруари започва драгирането река дунав румънския участък бъдещия ферибот
bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 26.01.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Най-късно до средата на лятото би трябвало да заработи фериботната връзка между Русе и Гюргево. Това стана ясно от проведена в северната ни съседка среща на областния управител Анатоли Станев и председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну.

До броени дни румънците увериха, че ще започнат драгирането на Дунав в участъка до бъдещето пристанище на ферибота. Също така ще трябва да се направят и ремонти на пунктовете за граничен контрол на терминала. Той вече е и водоснабден.

Тепърва предстои и изграждането на трафопост, който да осигури електричество за нуждите на новия гранично контролно-пропускателен пункт.

От българска страна предстои ремонт на кабинките, където ще се помещават различните звена на институциите, както и тяхното обзавеждане с необходимата техника. Ще бъдат монтирани и няколко бариери от най-висок клас, така че да се осигури ефективен контрол на преминаването на тежкотоварния трафик и да се избегнат евентуални задръствания на новото трасе. Ще бъде положена и хоризонтална маркировка, а също така ще се поставят и знаци за улеснение на шофьорите.

Фериботът ще бъде ползван за тежкотоварния трафик, като на този етап идеята е да има два кораба, а на денонощие да се обслужват над 200 камиона в едната посока.

Самото преминаване на реката ще бъде в рамките на около 30 минути, по толкова ще отнема натоварването и разтоварването на тировете.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нагъл опит за кражба на бюст-паметника на Христо Ботев в Благоевград
Нагъл опит за кражба на бюст-паметника на Христо Ботев в Благоевград
Симон Антони Иванов обърна руснак на старта в Кайро
Симон Антони Иванов обърна руснак на старта в Кайро