НОВИНИ

От Историческия парк до парламента: Кои са "Величие"?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:40, 10.06.2024
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадата в изборната нощ несъмнено е партия "Величие", която се очертава като седмата партия в 50-ия парламент. Нито една социологическа агенция не предвиди резултата им. Кои са те, къде стоят в политическия спектър и как може да си обясним техния успех?

"Ние имаме намерение да ви покажем как се прави реална политика. Ние ще покажем нещо, което друг не го е правил".

Само за 10 месеца от основаването си партия "Величие" стана седма политическа сила в 50-ото Народно събрание, след като си осигури преди това мнозинство в общинския съвет на местните избори във Ветрино. Социолозите ги определят като носители на екзотична контракултура. Същевременно те се движат в добре отъпкано русло - на пропутинската и антизападна пропаганда. Казват, че няма да играят контра, но не смятат, че някой ще иска да се коалира с тях.

"Ние се явяваме един вид естествени лидери на процеси, които са скрити до момента в българския социум", заяви Николай Марков от "Величие".

Още в изборната нощ уточниха.

"НАТО и ЕС не са ни проблем. Проблемът са ни вътрешната корупция вътрешните проблеми в страната и ние трябва да се преборим с тях", каза Ивелин Михайлов от партия "Величие" пред БНТ в изборната нощ.

"Много хора започнаха да се идентифицират с една такава вълна. Тревожното е, че все по-радикални партии пробиват. Ако преди една партия ни се е струвала антисистемна - ИТН, "Възраждане", сега има и по-радикални", коментира Боряна Димитрова – социолог от "Алфа Рисърч".

"Това е формация, която вече се обръща директно към една немалка част от хората, които имат малко по-конспиративно мислене, да го наречем така", добави Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".

Кои са хората, които гласуваха за "Величие" - добре образовани, в активна трудова възраст, от областен град. На предишни избори те са заставали зад "Възраждане", "Има такъв народ", както и други протестно ориентирани формации.

"Винаги е изглеждала като една от формациите, на чийто етаж асансьорът рано или късно ще спре. Те работят последователно. Последните месеци при нас стана като вътрешнозаводски хумор, постоянно да се питаме за полковник Марков. Не се шегувам, навсякъде, където ходя, в бар, в клуб, дойде някой при мен и насред силната музика, да ме питат следите ли, улавяте ли полковник Марков", коментира Първан Симеонов.

Полковник Николай Марков всъщност е, по собствените му думи, генерал-майор. Той е съосновател на партията, бивш служител на Националната служба за охрана, асистент в Нов български университет.

"Пред българския лев имаме финансов суверенитет. В момента, в който загубим този инструмент, стратегическите приоритети на българското правителство ще бъдат премахнати", коментира той.

Другият съосновател е Ивелин Михайлов - името му се свързва с туристическия атракцион "Исторически парк" край село Неофит Рилски. В момента паркът и свързани с него фирми и лица се проверяват от МВР след сигнали за струпване на оръжия, комуникационна техника, военни камиони, провеждане на военни обучения, извършване на граждански арести.

"Аз живея тук от 4 години и това, което виждам от хората зад партия "Величие", е изключително добри намерения към селото и резултатите сами говорят - виждате, правят се мостове, градинките се оправят, поддържат се пространствата", коментира жителка на село Неофит Рилски.

За председателя на партията Албена Пекова не се знае почти нищо, тя не е част от листите и не се появява публично. Сред известните лица в партията са Виктория Василева - бивш депутат и организационен секретар на "Има такъв народ", както и Етиен Леви - човек на изкуството с картонче от Държавна сигурност. Доскоро отношенията между Ивелин Михайлов и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов бяха доста топли. Вече не е така.

"Не можем да имаме партньор в един откровено американски проект. Това е американски проект, създаден с една простичка цел, да се опита по някакъв начин, както преди това беше "Български възход", да се опита да спре ръста на "Възраждане". Жалко за излъганите хора, много пъти сме имали финансови пирамиди, но за първи път имаме политическа пирамида", коментира Костадин Костадинов.

Популярността на "Величие" се дължи до голяма степен на силното присъствие в социалните канали - те са изградили мрежа от десетки групи във Фейсбук, Телеграм, YouTube. Стратегия, която използва и "Възраждане".

"Господ знае пътя на праведните, а пътят на нечестивците ще погине", казва Николай Марков във Фейсбук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой печели изборите по области в страната (КАРТА)
Кой печели изборите по области в страната (КАРТА)
Душан Керкез: Надявам се да обявим трансфери до края на седмицата
Душан Керкез: Надявам се да обявим трансфери до края на седмицата