НОВИНИ

Фон дер Лайен се готви за втори мандат, крайната десница със силно присъствие в ЕП

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:54, 10.06.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Евроизбори 2024
Слушай новината

Триумф за Европейската народна партия на вота за Европарламент и възход на крайнодесните - това е резултатът от 4-дневния изборен маратон в Европейския съюз.

В изборната нощ водещата новина беше за възхода на крайнодесните, но след емоциите и вълненията резултатът показва:

ЕНП остава най-голямото политическо семейство в ЕС, а настоящият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уверено върви към втори мандат. Виждате как е оцветена картата на Европа и в синьо са държавите, в които десните са водеща политическа сила.

Първите три политически сили в бъдещия ЕП останаха непроменени - ЕНП получава 186 места в 720-местния нов Европейски парламент. Прогресивният алианс на социалистите и демократите е със 134 евродепутати, а либарелите от "Обнови Европа" получават 79 места.

Но крайната десница и популистите в Европа - на картата са оцветени в тъмнолилаво, отбелязват забележителен успех и ще присъстват трайно в следващия парламент.

Социологически прогнози обещаваха първо място за Европейската народна партия. Но фактът, че партията успя да увеличи резултата си от предишните избори, сякаш изненада и щаба на фон дер Лайен. След първоначалната еуфория, германката се обърна към проевропейските партии в бъдещия Европарламент.

"Спечелихме европейските избори. Ние сме най-силната партия. Ние сме котвата на стабилността и гласоподавателите признаха нашето лидерство през последните пет години. Истина е, че крайната левица и крайната десница получиха подкрепа и затова резултатът от изборите е голяма отговорност за партиите в центъра", каза Урсула фон дер Лайен - водещ кандидат на ЕНП.

Още в нощта на изборите ЕНП направи заявка за втория мандат на фон дер Лайен и даде ясно да се разбере, че очаква подкрепа от втората и третата политически сили - социалистите и либералите. Отговорът на социалистите беше еднозначен.

"Ние сме отворени за силно сътрудничество с всички демократични сили в този парламент. Казахме го в началото и продължавам да го повтарям - като втора политическа сила, която запазва до голяма степен своите представители в парламента - ние сме готови да преговаряме по споразумение за следващите години, за да направим Европа по-силна, по-демократична, по-социална и икономически силна. Но и да направим Европа по-сигурно място”, заяви Никола Шмит - водещ кандидат на Партията на европейските социалисти.

Либералите от "Обнови Европа" и "Зелените" са големите губещи от проевропейските партии. И двете партии губят по повече от 20 депутатски кресла.

"Ясно е, че сме разочаровани. Това се дължи най-вече на представянето ни във Франция и Германия. През 2019 г. бяхме много успешни, сега губим места там. Това е разочароващо", подчерта Бас Ейкхаут - водещ кандидат на "Зелените".

Консерваторите и реформистите обясняват своя успех с умората на избирателите от Зелената сделка.

"Зелената сделка причини много вреди, тя се отрази на благосъстоянието на хората. Те са уморени от политиките в областта на климата и още по-уморени от последствията от тези политици. Това е една от основните причини за това, което наричате завой надясно", отбеляза Йохан Ван Оверфелд - група на Консерваторите и реформистите в ЕП.

Благодарение на добрите резултати във Франция, Германия, Австрия, Нидерландия и други държави крайната десница в Европа ще има много повече представители в ЕП. Засега не е ясно колко крайнодесни политически фракции ще имат в новия ЕП.

Вижте прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Великов е новият старши треньор на Хебър
Веселин Великов е новият старши треньор на Хебър
На референдума в Божурище 97% гласуваха против проучванията за златодобив
На референдума в Божурище 97% гласуваха против проучванията за златодобив