НОВИНИ

След 35-часов изборен ден: Трима припаднали в Кърджали, приемането на протоколите в РИК приключи в късния следобед

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 10.06.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Над 19.00 часа бяха нужни, за да се приемат бюлетините и протоколите на СИК в РИК – Кърджали. Част от секциите успяха да стигнат до областния град след 2.00 часа през нощта и чакаха до късния следобед, за да си предадат протоколите.

За част от секционните комисии изборният ден продължи близо 35 часа. Там, където са гласували повече хора, е било необходимо три часа, за да се преброят бюлетините и попълнят протоколите. Към тази сметка, като се прибави и час и половина път до РИК, ето защо комисиите от по-отдалечените населени места пристигнаха в два часа след полунощ.

Най-честите грешки в протоколите се оказаха технически банални, но времеемки за поправяне. Липса на записани данни за общия брой избиратели, както и познатите вече на поредни избори проблеми с отчитането на преференциите.

В Кърджали за някои секционни комисии изборният ден продължи цели 35 часа. Закъснението е заради двойната работа на изборите 2 в 1 и грешките в протоколите. Заради напрежението и умората, на трима членове на секционни комисии им прилоша.

Заради горещините и дългото чакане тази сутрин имаше и случай на припаднал член на СИК.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов

Малко след 6.00 ч. сутринта, или 24 часа след като за секционните комисии е започнало най-дългото им денонощие, умората и изтощението водят до припадък на член на една от секциите. Всеки се опитва да помогне с каквото може, докато дойде Бърза помощ.

След 13.00 часа изборен ден и още няколко часа броене на бюлетини и попълване на протоколи, за Секционните комисии започва дългата нощ на чакане да предадат материалите си в РИК.

"Аз във всички избори съм участвала, за първи път такова чудо ми се случва - 25 часа да стоя и да чакам ред. Абсурд", ядосва се Златка Банкова, член на СИК в Кърджали.

"Неуредиците, на които сме свидетели последните години, ще накара народа да стигне дотам, че догодина хората за секционните комисии ще ги внасяме отвън", допълва Веселин Банчев, член на СИК в Кърджали.

Бавното приемане на протоколите е заради изборите 2 в 1, което води до двойно повече работа, както в СИК, така и след това в РИК.

"Още като разбрах, че президента Радев насрочи изборите 2 в 1 косата ми се изправи, въпреки че не е много голяма и знаех, че ще бъде много трудно", споделя Иван Иванов, председател на СИК в Крумовград.

Грешките при попълването на протоколите се оказват сериозен проблем.

"Самото попълване на протоколите се оказва препъни камъкът, което води до забавяне при нас", казва Петър Захариев, зам.-председател на РИК – Кърджали.

Опитни председатели на секционни комисии казват, че проблем са натрупаната умора след дългия изборен ден и формалностите в протоколите.

"32 партии по 17 преференции - пишеш, пишеш като скапан, извинявам се израза – тирета. Защото в изчислителния център сканират и казват, че сканиращата техника не възприема нулата, т.е. трябва да е тире", казва Иван Иванов, председател на СИК в Крумовград.

Опитни председатели на комисии признават, че често са принудени да се справят сами заради лошия подбор на членове на СИК.

"А вие знаете ли, че в комисиите има хора, които дори не знаят да пишат. Аз му викам: "Какво правиш, момче вън? Аз не знам даже, че си член на комисията". А другият зад него вика: "Ма той не знае да пише", споделя Мариана Георгиева, председател на СИК в с. Черноочене.

След приемането на бюлетините и протоколите хората от СИК отиват в областната управа, където трябва да предадат останалата част от изборните книжа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водачът на листата на "Алтернатива за Германия" е изключен от групата на партията в ЕП
Водачът на листата на "Алтернатива за Германия" е изключен от групата на партията в ЕП
Спукан тръбопровод наводни главната улица на кв. "Победа" в Бургас (СНИМКИ и ВИДЕО)
Спукан тръбопровод наводни главната улица на кв. "Победа" в Бургас (СНИМКИ и ВИДЕО)