НОВИНИ

От IT специалист до готвач: Украйна започна мащабна кампания за доброволци в армията

Всеки може да е войник, пише по билбордите

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:11, 23.04.2024
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Седмица, след като беше подписан новият указ за мобилизацията, украинската армия започна мащабна кампания за набиране на доброволци за армията.

В социалните мрежи и давайки право на избор в кое звено да се запишат военните се надяват да привлекат още доброволци в редиците си.

Кампанията за мобилизация става на фона на очакването да пристигне крайно необходимата военна и финансова помощ от Съединените щати.

Той е земеделец, но е и патриот. Избрал е да замени трактора и нивата с жито с танк и бойното поле. Тези кадри са част от мащабната рекламна кампания на украинската армия, която е в търсене на нови попълнения.

Всеки може да е войник, пише по билбордите - независимо дали е IT специалист, инженер, готвач.

Обещанието е за добро заплащане - от 500 до 3000 долара месечно и правото наборниците сами да изберат към коя армейска част да се присъединят. Това са част от методите, с които военните се надяват да привлекат доброволци.

Не се разкрива точният брой на доброволците, които се търсят. През март началникът на армията заяви, че е възможно да бъдат мобилизирани до 500 хиляди души. Президентът Зеленски призна, че има остра нужда от свежи сили на фронта.

"Най-голямото предизвикателство за нас е доверието. За съжаление ситуацията в момента е такава. В началото на войната имаше опашки от желаещи да влязат в армията. Сега няма опашки. В даден момент доверието се загуби и нашата задача е да си го върнем", заяви Олексий Бежевец, съветник по мобилизацията към министерството на отбраната.

В началото на април Зеленски подписа указа за новия закон, който променя правилата за мобилизация. Мъжете на възраст между 18 и 60 години вече ще са длъжни да обновяват редовно данните си - за постоянен адрес и контакти, както и да носят със себе си документ за военна регистрация.

Въвеждат се и нови наказания при избягване на военна служба. На мобилизация подлежат мъжете на възраст между 25 и 60 години.

Над 10 хиляди души вече са подали документите си. Серхий има бронхиална астма и може да бъде освободен от служба. Той обаче доброволно се е записал. Може да избира между това да бъде пилот или да се присъедини към спецчастите.

"В началото майка ми не спираше да плаче. Но вече всичко е наред и семейството ми ме подкрепя. Надявам се да се измъкна жив и здрав, да не губя крайници. Но знам, че войната е много жестоко нещо. Кошмарна е", допълни Серхий, доброволец.

И докато попълват редиците на армията, в Киев са в очакване и на окончателното одобрение на гласуваната в събота от Камарата на представителите военна помощ на стойност 61 млрд. долара.

В телефонен разговор Джо Байдън е уверил Володимир Зеленски, че първите доставки на оръжия и муниции, включително на ракети с далечен обсег АТАКАМС, ще бъдат направени скоро. Днес или утре доминираният от демократите Сенат трябва да гласува законопроекта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница"
Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница"
Нинова за номинацията на Йончева: Арогантност това да стане публично
Нинова за номинацията на Йончева: Арогантност това да стане публично