НОВИНИ

От КЕВР няма да увеличават цената на парното, премиерът ги заплаши с оставки (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
18:04, 04.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

След като вчера беше разпространена прогнозата за над 20% увеличение на парното в столицата, днес от КЕВР обясниха, че парното няма да поскъпва, а ще поевтинее, но само с 14 % спрямо миналия сезон, въпреки драстичното поевтиняване на природния газ.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще предизвика смяна на състава на КЕВР заради объркването, което предизвикват - прогнозите, предложенията и решенията на комисията.

Днес шефът на КЕВР обясни защо регулаторът не предлага по-драстично поевтиняване на парното въпреки рекордния спад в цената на газа с аргумента, че през студеното полугодие потреблението на парното рязко се увеличава не само от домакинствата, но и от институциите и бизнеса. Това обикновено водело и до поскъпване на газа. С този аргумент средното прогнозно понижение на парното е едва с 14% на фона на над 42 на сто поевтиняване на синьото гориво.

От КЕВР изчислиха, че при тази прогноза ще заплащаме средно около 81 лв. за мегават/ час топлинна енергия. Разпространената обаче вчера информация, че регулаторът вместо поевтиняване готви поскъпване на топлото, бе повод на премиера днес да покаже жълт картон на членовете на комисията.

Твърденията, че от 1 юли парното ще скочи с над 20 на сто, вбесиха премиера и той заплаши членовете на КЕВР със смяна.

Бойко Борисов - министър-председател: Ще обсъдя с колегите, включително и без това им е изтекъл мандатът, и смяна на КЕВР. Щото такива глупости, не могат през една седмица, две, да правят такива неща. Говорят за бъдеще време, ако станело нещо, еди какво си. Ние към днешна дата имаме с 42% намаление на цената на газа, даже и повече. И то със стара дата. Те излизат и казват, ще дигнем с 20% цената на Топлофикация. Или ще влязат в час да говорят това, което реално има, а не да ми правят прогнози и след няколко дни ...Те днеска, сега ще го опровергават.

Два часа по-късно, на предварително обявен брифинг, председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че изнесената вчера от регулатора информация за прогнозните цени на парното е била погрешно интерпретирана.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена. Не вярвайте на всеки слух и всяка информация, която достига до вас. В качеството си на председател на КЕВР заявявам категорично, че цената на парното отопление за предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон, средно за страната, ще бъде с 14% по-ниска от цената, която плащахте през миналия зимен период. За София намалението на цената е дори повече - с 15%.

Иванов заяви, че най-голямо намаление ще има в София, Пловдив и Плевен с около 15% или около 81 лв. за мегават.

Най-малко ще бъде понижението на цените във Варна и Разград - с между 3 и 6 на сто.

Той обясни, че не може топлоподаването да падне с по-голям процент, въпреки, че се цената на газа е рекордно ниска, тъй като през зимата се очаква скок на потреблението в бита и индустрията.

Иван Иванов- председател на КЕВР: А по-голямото потребление изисква по-голямо търсене, а от там и по-висока цена. Тези фактори, комисията отчете и това ни дава основание да предложим цената, която вече е оповестена, крайна сметка, като прогнозна, годишна.

На 1-ви юли КЕВР ще излезе с окончателно решение, с колко ще поевтинее парното за следващия отоплителен сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецоперация срещу конвенционалната престъпност се проведе в Своге (СНИМКИ)
Спецоперация срещу конвенционалната престъпност се проведе в Своге (СНИМКИ)
От 8 юни задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи във Великобритания
От 8 юни задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи във Великобритания