НОВИНИ

След скандалния казус: Спешна проверка за строежа на плажа в Алепу

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 04.06.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Кметът на Созопол разпореди спешна проверка на документацията за скандалния строеж на плажа на Алепу.

Междувременно природозащитници изразиха възмущението си от решението на институциите, че нарушение на обекта не е установено.

Разрешението за строеж на масивната постройка на плажа в защитената местност Алепу, е издадено през 2018 г. от главния архитект на Община Созопол.

След проверка на РДНСК се оказва, че четириетажната конструкция играе ролята на подпорна стена. Кметът на Созопол започна вътрешна проверка относно издаденото разрешително.

Тихомир Янакиев, кмет на Община Созопол: Ние знаем, че това е обект от категория, която не се контролира от Община Созопол, но въпреки всичко аз искам да проверя всичката налична документация, която е предшествала издаването на разрешителното, защото разрешителното е издадено през 2018 г. от бившия гл. архитект Рашков.

БНТ потърси за коментар и тогавашния главен архитект в общината, който беше лаконичен.

Светлозар Рашков, бивш гл. архитект на Община Созопол: Това, че е допуснат навремето ПУП, за това строителство аз нямам вина. Просто при мен са дошли едни изрядни документи, всичко е наред и съм издал строителното разрешение.

Според природозащитници свлачището, което в момента се укрепва, се дължи на бити сонди от инвеститора на обекта.

Спас Узунов, фондация "Биоразнообразие": По този начин изпълнено и така представено документално, това съоръжение предоставя на инвеститора възможност да изгради един допълнителен етаж с височина 2,5 м и няколко хиляди метра застроена площ.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха плащанията по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“
Започнаха плащанията по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“
Пуснаха певицата ЛиЛана под домашен арест
Пуснаха певицата ЛиЛана под домашен арест