Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

От минус 15 до 17 градуса през януари

от БНТ
16:00, 02.01.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
градуса януари
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Температурата през януари се очаква да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 0° до 4° а в планинските райони – между минус 10° и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която е между 30 и 70 л./кв.м, съобщават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието - около минус 5°, а най-високите – между 12° и 17°.

Януари започна със сравнително топло и ветровито време. Облачността ще е променлива, често значителна, на отделни места ще има и слаби превалявания от дъжд, в планините над 2000 м - от сняг. По-малка е вероятността за валежи към 3 - 4 януари. През втората половина от първото десетдневие ще преобладава облачно време. Повишена вероятност за валежи има около 6 - 7 януари, отначало от дъжд, който с краткотрайното застудяване в ниските планински райони и високите полета в Западна България ще премине в сняг. Към края на периода ще се затопли.

През първите дни от второто десетдневие температурите отново ще се понижат. Запазва се тенденцията за предимно облачно време с валежи от дъжд и сняг. По-голяма вероятност да са на повече места и по-значителни по количество има около средата на десетдневието. Относително по-малка е вероятността за валежи към 17 - 18 януари, когато и температурите за кратко ще се повишат.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за валежи има през периода 22-24 януари. През последните дни от месеца вероятността за валежи намалява, изгледите са за облачно и мъгливо време в равнинната част от страната и повече слънчеви часове в планините и планинските райони.

Обикновено в началото на месеца слънцето в София изгрява минути преди 8.00 и залязва около 17.00 ч. Продължителността на деня е 9 часа и 7 минути. В края на месеца слънцето изгрява около 7.40 ч. и залязва около 17.40 ч. Продължителността на деня е 9 ч и 56 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 02.01 - новолуние, на 10.01 – първа четвърт, 18.01 - пълнолуние и 25.01 – последна четвърт.

Характерните особености на месеца са, че е най-студеният и най-снежният от годината. През януари има най-голяма вероятност за нахлувания на ледено студен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи – типична зима. В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания и преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка. Средният месечен брой дни със снежна покривка е най-голям в Северозападна България – около 20 и най-малък по Черноморието – от 2 до 5.

Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината при нахлувания на арктичен въздух след стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3˚, измерен в гр. Трън на 7 януари 1947 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Принц Андрю може да загуби титлата си заради обвиненията в изнасилване
Принц Андрю може да загуби титлата си заради обвиненията в изнасилване
Светът на спорта през 2022 г.
Светът на спорта през 2022 г.