НОВИНИ

От Националната спортна база обвиниха бившия управител на басейн "Диана" в саботаж на ДП по плуване

националната спортна база обвиниха бившия управител басейн диана саботаж плуване
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 15.07.2022
Чете се за: 05:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководството на Националната спортна база, която стопанисва басейн "Диана" в столицата, излезе с официална позиция относно отложените финали от първия ден на държавното първенство по плуване.

Непремерено хлориране на водата в басейна е направило въздуха в залата труден за дишане, в следствие на което десетки състезатели са получили алергични реакции.

Главният мениджър на националния отбор по плуване Кристиян Минковски разкри пред БНТ, че от седмица басейнът няма управител и това е основната причина за инцидента.

По-късно от Националната спортна база обвиниха бившия управител на басейн "Диана" Слави Иванов в саботаж на държавното първенство по плуване. Иванов е бил освободен от длъжността в понеделник, 11 юли.

Според НБС, въпреки че персоналът на басейна е наясно с предстоящото първенство по плуване, служителят, отговарящ за третирането на басейна, излиза в болничен отпуск, за който не е представен и към настоящия момент болничен лист, на 11 юли (понеделник), а електротехникът въобще не се явява на работа, като по-късно подава молба за напускане, а след това представя също болничен лист. Така водата остава без отопление и без третиране с препарати четири дни, при което качеството силно се влошава.

Ръководството на НСБ сключва договор с външен химик, който започва работа още във вторник, 12 юли, за да вкара в необходимите параметри басейна. В четвъртък, 14 юли, когато стартира първенство, водата вече отговаря на санитарните изисквания (взета е проба пред спортно-техническата комисия) и до обяд състезанията протичат безпроблемно.

Поради нарушена вентилация по време на следобедната сесия във въздуха се усеща задушлива миризма на хлор и състезанията са отложени за останалите дни от шампионата.

Позицията на НСБ относно казуса:

Бившето ръководство на покрития басейн “Диана” опита да саботира провеждането на държавното първенство по плуване. Шампионатът стартира вчера, но беше застрашен от провал. В момента състезанието се провежда по график благодарение на светкавичната реакция на Националната спортна база (НСБ).

Причината за опита за саботаж е освобождаване от длъжност на управителя Слави Иванов – роднина на бившият изпълнителен директор на НСБ (Пламен Манолов). До отстраняването му от работа на 8 юли (петък) се стигна след редица сигнали до НСБ за лошото състояние на повереното му съоръжение.

Въпреки че персоналът на басейна е наясно с предстоящото първенство по плуване, служителят, отговарящ за третирането на басейна, излиза в болничен отпуск, за който не е представен и към настоящия момент болничен лист, на 11 юли (понеделник), а електротехникът въобще не се явява на работа, като по-късно подава молба за напускане, а след това представя също болничен лист. Така водата остава без отопление и без третиране с препарати четири дни, при което качеството силно се влошава.

Ръководството на НСБ е принудено да сключи договор с външен химик, който започва работа още на 12 юли (вторник), за да вкара в необходимите параметри басейна. В четвъртък, когато стартира първенство, водата вече отговаря на санитарните изисквания (взета е проба пред спортно-техническата комисия) и до обяд състезанията протичат безпроблемно. Поради нарушена вентилация по време на следобедната сесия във въздуха се усеща задушлива миризма на хлор и състезанията са отложени за останалите дни от шампионата. Днес надпреварата се провежда без проблем.

НСБ пожелава успех на всички състезатели и се извинява за причиненото неудобство.", гласи изявлението на ръководството на Националната спортна база

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков, ГЕРБ: Амбициите на едно евентуално бъдещо правителство се свеждат до 6 месеца
Росен Желязков, ГЕРБ: Амбициите на едно евентуално бъдещо правителство се свеждат до 6 месеца
Боряна Калейн се прицели в титлата в многобоя от предстоящото Световно по художествена гимнастика в София
Боряна Калейн се прицели в титлата в многобоя от предстоящото Световно по художествена гимнастика в София