НОВИНИ

От нашите пратеници в Белград: Протести "за" и "против" президента Вучич

bnt avatar logo
от БНТ
22:23, 27.05.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Втори ден на протести и митинги се провеждат в сръбската столица. Тази вечер на протест излиза сръбската опозиция с искане за оставки на вътрешния министър, шефа на сръбското контраразузнаване и отнемането на лицензите на две частни телевизии заради обвързаност с президента на Сърбия Александър Вучич.

Вижте повече в прякото включване на специалните ни пратеници в Белград Николай Кръстев и Борис Сотиров

Протестиращите са недоволни от авторитарното управление, както и заради неправилните действия на местните власти след двете масови стрелби в Сърбия в началото на май, при които загинаха 17 деца и младежи.

Сръбската опозиция иска отстраняването на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич, и директора на сръбското контраразузнаване заради близките му връзки с Москва. Също така те настояват сръбският регулаторен орган за електронните медии да бъде закрит и да бъде сменено ръководството на местната национална телевизия РТС, защото не допуска нейни представители от години да участват в предаванията им.

Снимки: БГНЕС

Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич подаде оставка като лидер на управляващата Прогресивна партия след като 11 години съвместяваше президентския и партийния пост. Вучич посочи на конгреса в Крагуевац като свой наследник министъра на отбраната Милош Вучевич, който се смята за негов приближен.

Съветът по национална сигурност реши честите на сръбската армия, които от вчера са в повишена бойна готовност да останат в близост до границата с Косово, заради напрежението в северната част, която е доминирана от местните сърби. Повод за сблъсъците в северно Косово станаха опитите на полицията да въведе в длъжност новоизбраните кметове срещу които сърбите изразиха недоволството си, защото не били легитимни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенфика спечели първа титла на Португалия от 2019 година насам
Бенфика спечели първа титла на Португалия от 2019 година насам
Реал Мадрид обърна Севиля и увеличи аванса си пред градския съперник Атлетико
Реал Мадрид обърна Севиля и увеличи аванса си пред градския съперник Атлетико