НОВИНИ

От нашите пратеници: Живот под обстрел в украинския град Маринка (Обновена)

Александър Марков
от Александър Марков
11:48, 22.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Местните власти в Донецк и Луганск вече одобриха договорите за сътрудничество и взаимопомощ с Русия, след като Владимир Путин призна независимостта на двете самопровъзгласили се републики.

Специалните пратеници на БНТ Александър Марков и Владимир Богдански са на място в град Маринка, на север от Мариупол. Градът се намира на линията на съприкосновение и през последните години е подложен на обстрел.

В Маринка има около 10 000 жители. Хората разказват, че тази сутрин обстрелите са били пет, от посока на Донецк. За разлика от 2014 г. обаче, хората вече не се крият в бомбоубежищата, макар че има такива.

Те се надяват обстрела да спре. Смятат, че решението за признаването на Донецк и Луганск като независими републики е взето предварително и отдавна.

Олег Николаевич е бивш миньор и прави бомбоубежища. Екипът на БНТ разговаря с него.

Конвой от три автомобила на Червения кръст се насочи към едно от близките села, което е без електричество и водоподаване.

Ето какво споделиха пред екипа на БНТ жители на Маринка:

Николай: Ситуацията е много лоша. Стрелбата е денонощна. Живи хора сме - нормално е да се страхуваме. По цяла нощ не спим. Жалко за децата, старците, и за нас самите. За 8 години никой от управниците - хубави, лоши, никой нищо не направи. Имаше война и продължава да има. Стреляха преди, стрелят и сега.

Константин: Изостри се ситуацията през последните седмици. Обстрелите станаха по-интензивни - и от двете страни. И от Украйна и от Донецката народна република. Страхувам се, но не мисля да се евакуирам - просто няма къде. През 2014 който искаше, и имаше къде и за какво - си тръгна. Сега няма къде... а и да имаше - трябват пари - а пари няма."

Можехме да предвидим, че Путин ще вземе такова решение. И разбира се съм против. Мисля, че целият свят трябва да направи нещо. не знам аз - като гражданин - какво бих могла да променя. Но поне ще се опитаме да покажем на другите украинци, че това решение е много лошо! И трябва да се изправим и да защитим страната си, казва жителка на Маринка.

Военните предупреждават хората и медиите да не бъдат в близост за високите сгради заради възможни осколки от евентуални нови обстрели, тъй като сепаратистите използват далекобойна артилерия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-министър Христанов призова за мерки на ниво ЕС за излизане от кризата на агропазарите
Зам.-министър Христанов призова за мерки на ниво ЕС за излизане от кризата на агропазарите
Деца биха с камшик свой връстник в Бобошево
Деца биха с камшик свой връстник в Бобошево