НОВИНИ

От първо лице: Разказ за преживяното на пламналия ферибот край Корфу

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 19.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

7 българи, пътували на борда на пламналия ферибот в Йонийско море, остават в неизвестност. 40 от българските шофьори вече се прибраха в България. Двамата българи, настанени в болница в Гърция са в стабилно състояние.

Повечето шофьори работят за пловдивската фирма, която е организирала и транспорта до родните им места. След преживяното сънародниците ни споделиха, че са уплашени, но благодарни, че са живи и здрави и ще видят семействата си.

Разбиха вратата и влязоха тези от екипажа и казаха - ставайте гори корабът... Сложиха ни жилетките и ни оставиха горе на палубата и вече почна много да дими...

Представете си един огнен ужас - да сте заобиколени и под краката ви да има вода без да знаете колко дълбоко... как ще се чувствате - уплашени сме... Радваме се, че сме спасени благодарение на екипажа на кораба. Действаха много бързо, успяха да ни спасят в рамките на 30 - 40 минути.

При спасителната операция последният изваден от горящия ферибот българин е Алекси Пенев, на 64 години. Той прекарва повече от 10 часа, заедно с турски шофьор на ТИР в помещение в задната част на кораба. Достъпът до тях е бил невъзможен заради пламъците. Все пак спасителите стигат до тях благодарение на информацията, която им подават от българска страна.

Паркирахме един до друг и от другата страна паркира друг колега, и го затисна не може да отвори вратата да слезе и ние му предложихме, ако иска да изместят камиона напред, за да може да слезе, обаче той в последствие реши, че ще си остане в камиона. Явно заспал човекът, после се е събудил вече бяхме на Корфу на острова, когато ни спасиха и аз му звъннах по телефона. Питам го къде си, той ми вика - където ме оставихте, в камиона съм... В последствие пак му звъняхме след няколко часа и той говореше малко затруднено от дима. С колегата се обадихме на капитана, направиха връзка с ръководителя на специалната акция там на място, за да знаят точно къде се намира в кораба и да му помогнат. По последна информация е спасен и в болница, без опасност за живота, разказа Ангел Вачков.

Ние до последно държахме връзка с него по телефона и той казва колегата се предаде, явно е било наистина много страшно. Били в помещение, в което влиза въздух отвън чист, самите власти предприеха обливане с вода, за да понижат температурата и те бяха се притеснили, че влиза вода при тях, мислеха че корабът потъва, но добре че държахме връзка с шофьора и го информирахме какво се прави, каза Илиан Филипов, собственик на транспортната фирма.

В пловдивската фирма работят и двама души, за които все още няма информация.

Двама човека в неизвестност още. Единият от Пловдив, другият от Разлог. Последната информация е, че вчера са се качили на хеликоптер, знаем от други наши шофьори и дотам, повече информация няма, каза Димитър Арабаджиев, собственик на фирма.

Българските граждани получиха подкрепа от институциите за транспортирането им от Гърция.

Министерството на външните работи оказва съдействие по всички възможни начини, включително за безпрепятственото им преминаване и завръщане в страната, тъй като част от тях са без документи, които са изгорели на борда, каза Велислава Петрова, зам.-министър на външните работи.

Хората, които са останали без документи, ще минат границата с билета си от ферибота.

По темата работиха: В. Миланова, В. Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 души, сред които 7 българи, остават в неизвестност след пожара на ферибота край Корфу
12 души, сред които 7 българи, остават в неизвестност след пожара на ферибота край Корфу
Полицията използва сила срещу последните демонстранти в Отава
Полицията използва сила срещу последните демонстранти в Отава