НОВИНИ

От ПП-ДБ искат изслушвания в Комисията по здравеопазване за случая "Даная"

протест пирогов майката даная настоява оставката директора
bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 20.02.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

От ПП-ДБ ще поискат изслушвания в Комисия по здравеопазване на представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Изпълнителната агенция "Медицински надзор", НЗОК и експертните медицински съвети заради случая "Даная". Това се посочва в позиция на ПП-ДБ, изпратена до медиите.

Изслушването ще е относно проследяване на доставката и приложението на лекарствени продукти от една болница на друга при спешни състояния и навременната диагностика с ЯМР и скенер в извънболничната медицинска помощ на деца и правилата в НРД за медицинските дейности.

"Случаят "Даная" за пореден път разкрива нуждата от реанимация на системата на българското здравеопазване. Система, в която липсват кадри и стандарти за работа. Система, в която и лекари, и пациенти работят и се лекуват в ужасяващи условия и дълги години никой не е понасял отговорност за състоянието ѝ", се казва в позицията.

От ПП-ДБ призовават за ревизия на медицинските стандарти и уверение, че лекарите и медицинските екипи ги спазват.

Тази седмица народните представители на формацията ще поискат изслушване на координатора на експертния съвет по неврохирургия относно приложението на медицинския стандарт по Неврохирургия и ще внесат проект на решение за възлагане в срок от 14 дни министъра на здравеопазването да подготви доклад с експертните съвети за състоянието на медицинските стандарти.

"От бъдещия министър на здравеопазването ще изискаме да вземе ясна позиция относно състоянието и приложението на медицинските стандарти и протоколи за действие. Независимо от ротацията в правителството, ПГ на ПП-ДБ ще следим отблизо дейността на министерство на здравеопазването и на Министерския съвет, както и на всички ръководители на болнични заведения, след датата 6 март. Призоваваме прокуратурата и БЛС да работят с ускорени темпове и да предприемат мерки при установяване на допуснати закононарушения и нехуманно отношение и изказвания, несъвместими с лекарската професия", се казва още в позицията на ПП-ДБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-бързо пътуваме до Гърция: Пуснаха движението през тунел "Железница" на АМ "Струма"
По-бързо пътуваме до Гърция: Пуснаха движението през тунел "Железница" на АМ "Струма"
Кристина Илиева обяви окончателния състав на новия ансамбъл по художествена гимнастика за девойки
Кристина Илиева обяви окончателния състав на новия ансамбъл по художествена гимнастика за девойки