НОВИНИ

От туристическия бранш искат по-лек режим за влизане на чужденци у нас

туристическия бранш искат лек режим влизане чужденци нас
bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 23.04.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

На прага на новия туристически сезон от бранша настояват за облекчени процедури за влизане на чуждите туристи у нас и отпадане на PCR тестовете за ваксинираните. Първите 125 израелски туристи вече пристигнаха на Летище Варна. Повечето от тях са ваксинирани срещу COVID-19, но въпреки това им се налага да спазват всички процедури, заложени в наредбата на здравното ни министерство.

Израелските туристи са учудени, че страната ни изисква от тях отрицателен PCR тест при положение, че в Израел 5 милиона души вече са ваксинирани срещу COVID-19, а заболеваемостта е едва 0,2%.

“Имаше много туристи, които веднъж вече са направили резервация за България, когато наближи датата, я променят с дестинации, където не се иска този допълнителен тест. Всеки един от тях, който днес дойде, ще трябва да направи три PCR -а”, обясни почетният консул на Израел в България Орлин Мандов.

Израелските туристи, които пристигнаха във Варна, казаха, че нямат притеснения заради пандемията.

Представители на бранша във Варна настояха PСR тестовете за туристите да бъдат заменени с антигенни. Очакват и бързо въвеждане на "зелени коридори“ за пристигащите у нас туристи.

"И другото нещо, което трябва да осигурим, е достъпност. Достъпността зависи от скъпите PCR", каза председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

Хотелиерите и ресторантьорите у нас са готови за предстоящия летен сезон.

"Те са преготови. Само да отпаднат ограниченията, да могат дойдат гостите им. Хората искат да идват при нас, ние ги връщаме", коментира проф. Стоян Маринов.

Утре на Летище Варна се очаква още един самолет с туристи от Израел.

Репортери: Деян Михайлов, Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крах на криптоборсата в Турция: Изчезнаха 2 милиарда долара
Крах на криптоборсата в Турция: Изчезнаха 2 милиарда долара
Как ще се спазват мерките в храмовете в Благоевградско
Как ще се спазват мерките в храмовете в Благоевградско