НОВИНИ

От утре НОИ изплаща със задна дата увеличените обезщетения за майчинство

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:32, 02.08.2023
6532
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
служители нои цялата страна започват протести недоволни бюджета
Слушай новината

Заедно с месечните обезщетения за втора година майчинство, утре Националният осигурителен институт ще изплати утре и доплащанията заради увеличения размер на помощта от началото на годината.

Преди седмица депутатите приеха държавния бюджет за 2023 година, според който обезщетенията за отглеждане на дете до двегодишна възраст се увеличава от 710 на 780 лева от януари. Така с обезщетението за юли ще бъде преведено и увеличението, което не е получено за първите шест месеца на годината.

В същия размер ще се изплатят и паричните обезщетения на бащите, които ползват отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Паричните обезщетения при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще се изплатят в размер на 390 лв. или 50 на сто от 780 лв.

На осигурените лица, получили поне едно плащане за периода от 1 януари до 30 юни 2023 г., ще бъде извършено доплащане до новия размер на паричното обезщетение за отглеждане на дете за полагащите им се месеци и дни в зависимост от хипотезата и периода на получаване. При получаване на обезщетение и за шестте месеца, доплащането ще е в размер на 420 лева.

Общият брой на тези лица е 54093, като от тях 46058 са хората, които са получавали пълния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете. Върналите се на работа преди изтичане на втората година и съответно получаващи половината от 780 лв. са 7993, а бащите, възползвали се от възможността за отглеждане на дете до 8-годишна възраст – 42. Сумата, която ще бъде доплатена на всички правоимащи, е 13,4 млн. лева.

Паричните обезщетения, които не са за пълен месец, ще се изплащат, съответно – доплащат, пропорционално на работните дни от месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Костов: Отборът на Шкупи няма да бъде подценен, очакваме този мач с нетърпение
Николай Костов: Отборът на Шкупи няма да бъде подценен, очакваме този мач с нетърпение
Нестор Ел Маестро: Сега съм по-добър треньор в сравнение с предишния ми престой в ЦСКА преди пет години
Нестор Ел Маестро: Сега съм по-добър треньор в сравнение с предишния ми престой в ЦСКА преди пет години