НОВИНИ

От утре: Отпускат безплатни лекарства на пациенти, преминали през COVID зоните

bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 16.09.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Още
отпускат безплатни лекарства пациенти преминали covid зоните
Слушай новината

От утре, 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки, съобщават от Министерството на здравеопазването.

За първи път Националната здравноосигурителна каса ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия.

Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

Списъка с безплатни лекарства може да видите ТУК

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ-та и медицински центрове, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски е на 1/4-финал във Франция
Александър Донски е на 1/4-финал във Франция
България със значителен прогрес в ранглиста на ФИФА
България със значителен прогрес в ранглиста на ФИФА