НОВИНИ

От "Възраждане" искат посланика на САЩ у нас да даде официално обяснение по казуса със санкциите

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:51, 18.01.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз и вярват, че това ще е от полза за всички страни в региона - се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс. В него се уточнява, че администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и се изразява убеденост, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог за разрешаване на различията си. Изявлението беше разпространено от посолството на Съединените щати у нас.

САЩ: Не обмисляме санкции срещу България, подкрепяме евроинтеграцията на РСМ и Албания

Лидерите на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и Цончо Ганев коментираха информацията от Държавния департамент на САЩ, че администрацията на Байдън не обмисля санкции срещу страната ни. Те подчертаха, че исканите срещу България санкции по повод РСМ са от висшестоящи депутати в конгреса на САЩ. Тези хора, по думите на Костадинов, не били случайни и затова партията му настоява българският външен министър да извика на среща посланика на САЩ у нас и да поиска официално обяснение от Херо Мустафа по темата.

От "Възраждане" искат и спешно разформироване на всички военни бази с американско участие у нас и твърдо възразяват срещу строежа на нова база край Варна.

По повод протестите срещу зеления сертификат и срещата му с премиера и здравния министър, Костадин Костадинов каза, че днес е разговарял със здравния министър Асена Сербезова за хода на работата на работната група, която ще бъде сформирана по казуса с представители от кабинета и "Възраждане" .

Сербезова му е обяснила, че координацията на работната група, която ще работи на паритетен принцип, е възложена на Радка Аргирова. Срокът и за работа е до 2 февруари.

От "Възраждане" щели да изчакат да видят какви ще бъдат заключенията.

Изразиха обаче съжаление, че както винаги решението щяло да бъде политическо. Костадинов обясни, че казва "за съжаление", защото очевидно проблемът със ситуацията около налагането на ограничения не е медицински, а политически и както самата г-жа Сербезова си признала - налагането на зеления сертификат е общностен ангажимент.

Костадинов обаче вярва, че експертите и от едната, и от другата страна, ще бъдат достатъчно уважавани имена, за да могат да излязат с едно общо консолидирано решение в интерес на всички български граждани. Никой няма интерес от повече протести заяви още лидерът на "Възраждане".

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 подписа с централен нападател
ЦСКА 1948 подписа с централен нападател
Сабльорките ни с шесто място на Световната купа в Тбилиси
Сабльорките ни с шесто място на Световната купа в Тбилиси