НОВИНИ

СДВР предупреждава за нова схема за телефонни измами

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:42, 18.01.2022
5218
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

За нов вид телефонна измама предупреждават от СДВР.

Мними банкови служители опитват да измъкнат лични данни от жертвите си и да източат сметките им.

Подробности вижте във включването на Йоана Миланова.

Схемата е далеч по-различна от най-добре познатата пари за операция на близък. И макар че е нова, в СДВР вече са получени 12 сигнала от граждани. При тази схема мним банков служител намира контакт с граждани и под различни предлози опитва да се добере до техни лични данни.

"Измамата се състои в телефонно обаждане или изпращане на имейл на случайни граждани, като отсрещната страна се представя за банков служител, след което засяга даден проблем със сигурността на банката. Относно разрешаването на проблема мнимите банкови служители изискват от гражданите потребителски имена и пароли за банките им в приложенията им за онлайн банкиране, както и номера на банкови карти. След придобиването на тези данни измамниците вече имат достъп до личните средства на потребителя и съответно веднага се разпореждат с тях", казва Йордан Пешев, началник на 4-и сектор в отдел "Икономическа полиция" към СДВР.

Банковите институции нямат практика да изискват по телефона или по имейла предоставяне на лични данни от свои клиенти. От полицията призовават при опит да бъдат измамени, хората незабавно да сигнализират органите на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От федерацията по тенис в Австралия съжалиха за въздействието на казуса „Джокович“
От федерацията по тенис в Австралия съжалиха за въздействието на казуса „Джокович“
Жълт код за силен вятър остава в сила и днес
Жълт код за силен вятър остава в сила и днес