НОВИНИ

Отново агресия в Русе: Близки на пациент нахлуха в ковид отделение (Видео)

bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 18.01.2022 (обновена)
10683
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Отново агресия върху лекари в Русе. Този път инцидентът е станал в Университетската болница "Медика", където двама мъже и една жена са нахлули в ковид отделението, в което е настанен техен близък.

Освен на вербална агресия, екипът става жертва и на физическа такава.

Кадри от охранителната камера на болницата вижте във видеото.

Доктор Станислав Павлов разказа, че на 16 януари е бил дежурен в ковид сектора. Около обяд в забранената за външни хора зона нахлули с взлом мъж и жена, като мъжът започнал да отправя заплахи за убийство към медицинския персонал.

"Мъжът беше агресивен, започнаха вербални нападки, заплахи за убийство, че ще ни убие, ако неговият близък почине в ковид сектора. Физически контакт имаше с охраната, хвана го за шията да го души, мене ме избута към кабинета", разказва д-р Павлов.

Според лекарите, мъжът и жената не вярвали, че техният близък е заразен с ковид, въпреки че той е бил настанен там по негово желание.

"Пациентът е с дихателна недостатъчност, на кислород е, с двустранна пневмония ковид пневмония, доказана с клинични данни за такава и в момента продължава лечението му. За съжаление в такава обстановка може много трудно да се работи, да не кажа никак - със заплахи, с обиди, че лекарите тук в България тука включително всички сме убийци", казва лекарят.

По думите на д-р Павлов агресивният мъж е заплашвал и останалите медицински лица, които са били наоколо, без да бъде провокиран от тях.

"То там имаше сестри, които са дежурните, плюс санитарите. Между впрочем ние тогава смъквахме пациент в реанимация и се стигна до физически сблъсък и с реаниматора и него го заплаши, че ще го нарита надолу по стълбите", допълва лекарят.

"За да не се стигне до физически сблъсък и с нашите лекари, освен с охраната, голяма роля имат лекарите и медицинските сестри, защото на записите ясно се вижда, че те запазват самообладание, защото ние непрекъснато имаме пациенти, които нямат вяра в ковида", казва Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ „Медика" Русе.

От болничното заведение подали веднага сигнал до полицията, след което двамата нападатели избягали. 46-годишният агресивен мъж е издирен и задържан от полицията. А от болницата са предприели допълнителни мерки за охрана на сградата.

От ръководството на болницата обясняват, че са изчаквали с изнасянето на информация за нападението, за да не възпрепятстват разследването на органите на реда, както и залавянето на основния извършител на деянието.

От лечебното заведение са сезирали и Окръжна прокуратура-Русе.

Персоналът е стресиран, споделят, че общуването с пациентите става все по-трудно, поради насаденото напрежение и разделението на „вярващи“ и „невярващи“ в ковид.

Към момента в ареста остава и Венцислав Ангелов-Чикагото, който вчера се сби с лекар в кабинета му в Ново село. При скандала са пострадали и двамата.

Районната прокуратура в Русе днес ще разгледа случая и ще прецени дали да образува досъдебно производство.

Репортери: Даниела Димитрова, Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мачът между Бърнли и Уотфорд бе отложен
Мачът между Бърнли и Уотфорд бе отложен
НСИ: 7,8% е годишната инфлация за декември 2021 г.
НСИ: 7,8% е годишната инфлация за декември 2021 г.