НОВИНИ

Прокуратурата разследва закупуването на щадящи тестове за учениците

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:53, 18.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

В Специализирана прокуратура са получени по компетентност материалите от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно проведени от Министерство на здравеопазването четири процедури за закупуване и доставка на тестове за неинвазивно изследване на ученици с оглед откриване на SARS-CoV-2.

С постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 282 от НК - нарушение или неизпълнение на служебните задължения.

Разследва се цялата процедура по закупуването на тестовете, която беше тип "ин хаус".

КПКОНПИ: Има данни за корупция в МЗ при купуването на тестове за учениците

Съмненията са, че е извършено длъжностно престъпление и че не е защитен достатъчно добре финансовия интерес на държавата.

"Касае се за извършено престъпление, което се изразява в съмнения, поне в лицето на прокуратурата има съмнения, преди това Антикорупционната комисия е стигнала до същия извод, защото тя е извършвала проверовъчните действия, че е нарушена процедурата във връзка с тестовете, щадящите тестове за установяване на ковидна инфекция при ученици. Категорично наблюдаващият прокурор е стигнал извод, че са налице данни, че тези данни са достатъчно, за да се направи извод най-общо казано, че самата процедура има нередности.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. В спецпрокуратурата влизат случаите, които касаят лица, заемащи висши държавни длъжности. Дали дейностите, които се разследват, са извършени от служебния министър на здравеопазването или не, ще стане ясно след като прокуратурата обяви дали и на кого ще обяви обвинение.

Процедурите за закупуване на щадящи тестове бяха възложени от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

След започналата проверка от КПКОНПИ и последвала вътрешна проверка на здравното министерство процедурите бяха прекратени от настоящия министър на здравеопазването Асена Сербезова. Предстои откриването на нова процедура за закупуването на щадящи тестове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дните от 31.01 до 4.02 да са нeучебни, предлага министър Денков
Дните от 31.01 до 4.02 да са нeучебни, предлага министър Денков
Скопие в очакване на българската делегация с премиера Кирил Петков
Скопие в очакване на българската делегация с премиера Кирил Петков