НОВИНИ

КПКОНПИ: Има данни за корупция в МЗ при купуването на тестове за учениците

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:54, 04.01.2022
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

КПКОНПИ завърши проверката в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Проверката е започнала на 9 декември 2021 година от служители на дирекция "Противодействие на корупцията" по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители.

Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, включително и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите, съобщиха от КПКОНПИ.

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерството на здравеопазването.

С решение на КПКОНПИ всички материали са изпратени на прокуратурата поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Рашков на разпит по делото „Хемус“
Министър Рашков на разпит по делото „Хемус“
Улица пропадна във Ветово (СНИМКИ)
Улица пропадна във Ветово (СНИМКИ)