НОВИНИ

Настъплението на Омикрон по света: 1 млн. заразени за 24 часа в САЩ, има ли нов щам

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:20, 04.01.2022
Чете се за: 02:50 мин.
САЩ
Слушай новината

Настъплението на Омикрон по света продължава - в САЩ беше регистриран абсолютен рекорд - над 1 милион нови случая за 24 часа - данните са на университета Джонс Хопкинс. Броят на смъртните случаи не бележи ръст, посочват експерти. Въпреки растящия брой нови случаи, децата в САЩ продължават да ходят на училище. Докато най-гъсто населената канадска провинция Онтарио затвори учебните заведения. Това предизвика протести. Демонстрации срещу COVID мерките имаше и в Германия. Във Франция учени твърдят, че са открили нов щам на COVID-19.

Откриха нов щам на коронавируса във френския град Марсилия

В доклад на местния институт за инфекциозни болести в Марсилия се посочва, че в изследване на пробите на 12 души има "нетипична комбинация". Анализ на вирусния геном показва 46 мутации. Франция обсъжда проектозакон за преминаването на зеления сертификат във ваксинационен.

В САЩ, въпреки скока на новозаразени, учебните заведения остават отворени. Родителите са доволни, макар че част от тях имат опасения за здравето на децата.

Антирекорд: САЩ с над 1 милион случая на коронавирус за ден

"Радвам се, че е на училище, където ще може да общува с куп други деца, да слуша, да присъства. От друга страна е малко плашещо, но поне няма да е по цял ден вкъщи", заяви Крий Джонсън, майка на 5-годишно дете.

Според лекари заразяването с COVID-19 в училищна среда е много малко вероятно, стига да се спазват съответните мерки.

Решението да се премине на онлайн обучение в канадската провинция Онтарио предизвика протести.

"Децата ни трябва да ходят на училище. Учителите трябва да са присъствено. Виртуалното обучение не е приемливо. Доказателствата за това, че дългосрочното онлайн обучение е пагубно, са все повече", допълни Бронуен Олсъп, който протестира срещу затварянето на училищата.

Учениците ще учат от домовете си поне до 17 януари. Здравните власти предупредиха за "цунами" от нови случаи и това е причината за мерки и в други сектори освен образователния.

Търговските центрове и големите хранителни вериги ще работят с 50% от капацитета си. Въвеждат се ограничения и за груповите събирания. Затворени остават заведения, спортни съоръжения и концертни зали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РЗИ-София търси доброволци във връзка с контрола на противоепидемичните мерки
РЗИ-София търси доброволци във връзка с контрола на противоепидемичните мерки
Левски обяви ново попълнение
Левски обяви ново попълнение