НОВИНИ

Доц. Кунчев: Нарастването на заразените с COVID-19 ще продължи в следващите седмици

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 18.01.2022
6008
Чете се за: 05:07 мин.
Още
Слушай новината

Няма изненада - така коментира рекордните данни на новозаразени у нас доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000 - 3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите, прогнозира доц. Кунчев в "Денят започва" по БНТ.

Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла.

Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията, обясни доц. Кунчев.

Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

ОМИКРОН В БЪЛГАРИЯ

Омикрон, едно от най-неприятните му качества е, че успя частично да заобиколи имунитетът от ваксините, процентът падна значително 50 - 60 - 70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70 - 80%, което не е никак малко, допълни доц. Кунчев.

Световната здравна организация счита, че докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза - така здравният инспектор коментира информацията за недостатъчна надеждност на бустерната доза ваксина.

СЗО: Бустерните дози срещу COVID-19 не са работеща стратегия

Според доц. Кунчев е вероятно с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията.

Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно.

БУСТЕРНА ДОЗА, ВАКСИНИ, ИМУНИТЕТ

Доц. Кунчев коментира и въпроса за колективния имунитет.

Достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип.

Проф. Радка Аргирова: Пандемията ще приключи още тази година

Относно ваксините за деца, Кунчев обясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и сега върви в големите градове.

Има налични от трите ваксини, налични са във всеки един имунизационен пункт. Почти никъде в Европа не се практикува да има избор на ваксини, подчерта доц. Кунчев.

Вероятно ще успеем да внесем и "Новавакс", очаква се одобрението на още една ваксина, с която вероятно ще се разполага след първото тримесечие на годината.

КОВИД В УЧИЛИЩЕ

Относно тестовете за ученици, той обясни, че слюнчените тестове не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата.

Янка Такева: Настояваме учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение

Относно онлайн обучението, здравният инспектор прогнозира, че най-вероятно на места това ще се наложи. Посочи като пример областите Благоевград, Бургас, София-област, Перник.

Колегите в областните щабове имат пълната свобода да го обсъдят и да се вземе най-правилното решение, допълни Кунчев.

ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ

Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разширили безкрайно - и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени, заяви здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на зеления сертификат.

До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним, уточни още доц. Кунчев.

Какво отговори той на зрителските въпроси - вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките на Марица са пред мач номер 50 в евротурнирите
Волейболистките на Марица са пред мач номер 50 в евротурнирите
Агентът на Бензема разкритикува ФИФА заради „отбора на годината“
Агентът на Бензема разкритикува ФИФА заради „отбора на годината“