Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Янка Такева: Настояваме учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 18.01.2022
13579
Чете се за: 03:30 мин.
Още
Слушай новината

Нужна ли е извънредна ваканция заради ковид ситуацията и ще се премине ли към обучение в онлайн среда отново - тези теми коментираха в "Денят започва" Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, и Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

В момента е много голямо напрежението в образователната система, категорична е Такева.

Учителите капнаха - по 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап, са болни или са под карантина. Днес, утре министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок и след това да има една малка ваканция от 4 дни, за да може и учениците, и учителите да си починат, обясни Такева.

Внесоха в МОН искането за удължаване на междусрочната ваканция

Аз говорих с министъра в петък, той ми обеща да каже по БНТ в събота какви са му намеренията, тогава аз се обърнах към двамата директори - Стаматов и Александров, да задвижат нещата, допълни Такева.

Всяка седмица по 6 учители умираха от ковид след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението, допълни тя.

Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи разумно, със сигурност мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата, заяви Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

Наистина има много голям брой учители, които в момента са болни или карантинирани, и това със сигурност нарушава процеса, допълни Алексиева.

Николай Денков: Амбицията ни е учебният срок да завърши присъствено

Всички тези деца и ученици, които са онлайн - защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите, коментира Янка Такева.

Тя заяви, че е убедена в успешното приключване на първия учебен срок.

Такева обаче подчерта, че министерството изпуска контрола върху системата.

Нека отново училищата да имат свобода и директорите да преценяват къде да се премине към онлайн обучение, а не това да е централизирано, коментира и Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

За да може директорът да вземе решение, той трябва да подаде заявка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да разреши и съответно РЗИ. Така че, има много административни пречки, допълни Янка Такева.

Очаквам министър Денков още днес да събере социалните партньори, коментира Такева.

Дали учебната година трябва да започне по рано - вижте коментара на участниците в дискусията във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започна Australian Open с успех
Григор Димитров започна Australian Open с успех
Виктория Томова отстъпи на Ализе Корне на Australian Open
Виктория Томова отстъпи на Ализе Корне на Australian Open