НОВИНИ

Генералният секретар на ООН призова за незабавни действия срещу неравенството

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:57, 17.01.2022
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова световните бизнес лидери да подкрепят развиващите се страни в техните нужди от ваксини срещу COVID-19, да помогнат в борбата с климатичните промени и да реформират глобалната финансова система.

Без незабавни действия неравенството и бедността ще се задълбочат и ще доведат до нови социални вълнения и насилие, посочи Гутериш, който на 1 януари започна нов петгодишен мандат начело на Световната организация.

Пред Световния икономически форум в Давос, който се провежда в онлайн формат, той предупреди срещу едностранно възстановяване от пандемията, което ще постави в изключително неизгодно положение страните с ниски приходи.

"Последните две години разкриха проста, но брутална истина. Ако изоставим някого зад нас на опашката, накрая изоставяме всички. Ако не ваксинираме всеки човек, позволяваме появата на нови варианти на коронавируса, които се разпространяват през границите и водят до катастрофално спиране на ежедневния живот и икономиките", заяви Гутериш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордни данни: Близо 10 000 са новите случаи на коронавирус у нас
Рекордни данни: Близо 10 000 са новите случаи на коронавирус у нас
Роналдо получи специална награда от ФИФА за световния рекорд
Роналдо получи специална награда от ФИФА за световния рекорд