НОВИНИ

Ансамбъл "Филип Кутев" празнува 70-годишен юбилей

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:03, 17.01.2022
Чете се за: 01:40 мин.
Култура
Слушай новината

70 години празнува държавният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Юбилеят беше през миналата година, но ще бъде отбелязан тази - с три концерта на 18, 19 и 20 февруари.

Специални гости в юбилейната трилогия ще бъдат танцьорите от професионалните ансамбли "Пирин" и "Тракия".

"Началото", "Пътят" и "Наследството". Концертна трилогия с емблематични произведения от репертоара на ансамбъл "Филип Кутев" до премиерни танцови изпълнения.

"Смятаме, че така една трилогия концертна би била достатъчно добре представяща това, което ансамбълът е правил през тези 70 години. Достатъчно дълъг период, в който да се създадат и респективно да се затвърдят едни устои и едни традиции, базирани на нашето невероятно богато културно наследство", казва Георги Андреев, директор и главен диригент на ДФА "Филип Кутев".

А най-добрата постановка трябва да разкрива духа на епохата, която музиканти и танцьори пресъздават на сцената.

"Ние представяме авторски картини, живи картини, които трябва да въздействат, така както трябва да въздействат картините от изобразителното изкуство, само че моите бои са танцьорите. Това е животът ми. Танцът е животът ми. Ансамбълът е идеалното място, където да мога да си го изживея този живот", казва Ивайло Иванов, главен хореограф на ДФА "Филип Кутев".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъде много ветровито и през следващото денонощие
Ще бъде много ветровито и през следващото денонощие
Богатите са още по-богати и след пандемията
Богатите са още по-богати и след пандемията