НОВИНИ

Милен Матеев, ПП: Оставката на Цацаров ще бъде внесена за гласуване в НС

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 17.01.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Сотир Цацаров ще напусне КПКОНПИ, когато оставката му бъде приета от Народното събрание, заяви в "Още от деня" председателят на правната комисия в НС и депутат от ПГ на "Продължаваме промяната" Милен Матеев.

Той обясни, че оставката на Цацаров ще бъде разгледана в Антикорупционната комисия, която е постоянно действаща комисия в НС, и след това ще бъде внесена за гласуване в пленарна зала.

"Не съм запознат с мотивите за оставката на Цацаров и те не са оповестени", посочи той.

Относно отнемането на достъпа до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ, Матеев не се ангажира с коментар, тъй като мотивите за това представляват класифицирана информация, с която той не разполага и не може да твърди, че има или няма злоупотреба със служебно положение.

Цацаров: Достъпът ми до информация е отнет след продължителен натиск от страна на Петков и Рашков

Твърденията на Сотир Цацаров, че се упражнява натиск върху ДАНС от страна на премиера и вътрешния министър, са голословни, каза Матеев.

Председателят на правната комисия в НС заяви, че се предвижда КПКОНПИ да бъде разделена на две отделни комисии - едната ще е за противодействие на корупцията, която ще има и разследващи функции и ще събира годни за пред съда доказателства по своите проверки. Тя обаче няма да има права да задържа никого.

"Ние не създаваме алтернативна прокуратура", категоричен е той.

Искрен Арабаджиев, ПП: Натискът чрез публично говорене доведе до оставката на Цацаров

Относно исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев, Матеев смята, че управляващите не се намират в патова ситуация.

"Ходове има, но те не са толкова краткосрочни, колкото обществото очаква да се случи това".

Матеев посочи, че управляващите очакват отговора на главния прокурор относно исканата от тях оставка. "Не сме наивни. След всички негови изявления, на нас ни е ясно, че Иван Гешев няма да подаде оставка", отбеляза той.

"Макар че в случая с Иван Гешев фигурата на главния прокурор е важна във връзка с исканото му отстраняване, тъй като той се изявява повече като политик, отколкото като юрист и прокурор, по-важни са функциите на главния прокурор и неговите правомощия, предвид и исканията на Европейската комисия", коментира още Милен Матеев.

Какви са мотивите за исканата оставка на Гешев?

Той подчерта, че предстои да бъде променен механизмът за контрол, разследване и предявяване на отговорност. Идеята, която най-вероятно ще бъде осъществена, е да се избира на случаен принцип съдия от наказателната колегия на ВКС, който да изпълнява ад хок функцията на разследващ главния прокурор.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна в рентгенова лаборатория във Велико Търново
Пожар избухна в рентгенова лаборатория във Велико Търново
Михайлов: Георги Иванов поема длъжност с фундаментална тежест
Михайлов: Георги Иванов поема длъжност с фундаментална тежест