НОВИНИ

Ще се стигне ли до локдаун в Северния централен район?

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 17.01.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Северният централен район е на път да достигне критичните 80% заетост на интензивните легла. В момента 70 на сто от интензивните легла там са заети. Прогнозата е, че след 5 дни ще се влезе в най-високата - четвърта степен на разпространение и тогава над 80% от леглата ще са пълни.

В Северния централен район попадат областите Силистра, Русе, Велико Търново и Габрово.

Здравните власти и във Велико Търново, и в Русе увериха, че до локдаун няма да се стигне, тъй като във всички лечебни заведения ще бъде увеличен броят на леглата, дори и на интензивните легла. В област Велико Търново бяха разкрити 18 интензивни легла, утре ще бъдат разкрити още 4 допълнителни.

В област Русе към момента 160 са свободните легла, като 10 от тях са интензивни.

В болницата в Силистра се лекуват много пациенти от съседни общини. От там заявиха, че нямат готовност за разкриване на допълнителни легла, защото имат недостиг на медицински персонал, но увериха, че няма да оставят нито един пациент без медицинско обслужване.

В областната болница във Велико Търново в момента настанени над 40 пациенти с COVID-19, 6 са заетите интензивни легла.

"Начинът за отчитане го възприемам с резерви, защото различните области имат различен брой лечебни заведения, има наситени с лечебни заведения. Там е и по-голям разкритият брой интензивни легла. В Търново в момента има 18 интензивни легла. Ако по някакви причини се стигне до привеждане към субинтензивните легла, значи ли това че ще минем към зелена зона? Когато станат запълнени тези интензивни легла, значи ние сме изтървали самият епидемичен процес", каза д-р Стефан Филев, директор МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов".

След заседание на областния кризисен щаб във Велико Търново, здравните власти заявиха увереност, че няма да се стигне до въвеждане на локдаун.

"До локдаун вярвам, че няма да се стигне при тези свободни легла. По неофициален път ще се изчаква с прилагането на етапите и предприемането на мерките тъй като ще се уточнява и ще се смени малко формулата по която ще се прави тази прогноза за епидемичната прогноза по клъстери", каза д-р Красимира Петрова, зам. директор РЗИ-Велико Търново.

По повод епидемичната обстановка, областният управител на Русе каза, че на този етап не се налага да се предприемат по-строги ограничителни мерки и призова хората да се ваксинират. В областта работят 5 зелени коридора за имунизации.

"По информация, която имаме от експертните органи на министерството на здравеопазването, на този етап няма необходимост от локдаун или от затягане на съществуващите мерки. Важното е да засилим контрола по прилагането на настоящите мерки и да дадем възможност на хората да се имунизират в удобно за тях време. Националният план за справяне с пандемията е достатъчно ясен и мерките по него са с необходимата тежест засега съобразно настоящата обстановка", каза Анатоли Станев, областен управител на Русе.

В единствената болница в Силистра няма свободни интензивни легла и не могат да бъдат разкрити допълнителни, защото няма място, не достига и медицинския персонал. В областната болница в Габрово са настанени 58 пациенти с COVID-19, а 2 от шест разкрити интензивни легла бяха заети преди обяд днес.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Какъв ще е дневният ред на визитата на Кирил Петков в Скопие?
От нашите пратеници: Какъв ще е дневният ред на визитата на Кирил Петков в Скопие?
Агресия срещу лекар заради поставена ваксина в Русенско
Агресия срещу лекар заради поставена ваксина в Русенско