Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ексклузивно пред БНТ: Външният министър на РСМ Буяр Османи

Александър Марков
от Александър Марков
14:50, 17.01.2022 (обновена)
5175
Чете се за: 03:12 мин.
Балкани
Слушай новината

Ексклузивно пред БНТ външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи допусна, че в дневния ред на срещата между Кирил Петков и Димитър Ковачевски, а и в разговорите оттук нататък може да влезе въпросът за промени в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси.

Първият дипломат на Скопие изтъкна, че отношенията между двете страни не бива да влязат в състояние на замразен конфликт.

Това е първото интервю на Буяр Османи за българска медия след като новото правителство в Скопие положи клетва.

Българският премиер Кирил Петков ще се срещне с новото правителство на Димитър Ковачевски буквално в първия му работен ден, обяснява външният министър на страната Буяр Османи.

Двете страни ще разговарят за икономика, инфраструктура, транспортна и енергийна свързаност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за евентуални промени в Историческата комисия.

"Склонен съм да предложа да влезем в разговор за евентуална промяна в начина на работа, а защо не и структурата и състава на Смесената историческа комисия, смята Османи.

Евентуална промяна в структурата и подхода в работата на комисията няма да е обвързана с конкретни срокове за резултати, смята той.

Буяр Османи смята, че във влошаващата се среда на Балканите Република България и Република Северна Македония не трябват да оставят още нерешени проблеми в региона.

Османи напомня, че именно България повдигна въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани през 2018 г.

Коментирайки искането за включването на хората с българско самосъзнание като държаватворен напод в Конституцията на Република Северна Македония, Буяр Османи смята, че страната му е известна с големите колективни права на различните народности, които дава.

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да следят за говоря на омразата и от двете страни.

"Ние не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират", смята външният министър на РСМ", казва Османи.

"Не беше толкова ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика", казва още Буяр Османи.

Специалното интервю за БНТ Османи даде часове, след като новото правителство на Димитър Ковачевски се закле и се срещна с президента Стево Пендаровски.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Флорентино Перес: Модрич заслужава нова "Златна топка"
Флорентино Перес: Модрич заслужава нова "Златна топка"
Задържаха 3000 л горива без документи в Русе (СНИМКИ)
Задържаха 3000 л горива без документи в Русе (СНИМКИ)