НОВИНИ

Музеят за килими в Чипровци получи уникално дарение от САЩ

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 17.01.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Ценно дарение получи музеят в Чипровци. Семейство от САЩ, което събира и изучава балкански и български килими от 2007 г., дари уникални килими, купени от колекционери.

Историческият музей в Чипровци обогати колекцията си с още два експоната - дарение от семейство Тимъти и Пенелопе Хейс. Американците се натъкнали на находките в антикварен магазин във Виена. И точно техните килими се оказват най-старите в колекцията на Чипровската галерия и много ценни.

Те са два килима. Единият е тип “Бакамски” или “Галибалда”. Датиран е 18-и век. Другият килим също е интересен, защото той е тъкан от мюсюлманка от Лудогорието. В нашия музей няма такъв килим, казва д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей.

Това са много ценни за нас неща, които обогатяват нашата колекция и предполагам възбуждат интереса на туристите и на хората които са виждали килими от 18-и и 19-и век, казва Пламен Петков, кмет на Чипровци.

По документи през 18-и век, жените в Чипровци, Копиловци и Железна, изработвали годишно по 8000 молитвени килимчета за нуждите на Втора турска армия.

Ние търсихме много, за да покажем и този тип килим, който е работен в Чипровци. Защото някога в Чипровци са тъкани килими и за църквите православни и католически, и за синагоги, и за джамиите. Той като техника е малко по-различен. Ще бъде за нуждите на научното изследване на музея, допълва д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей.

Това не е първото дарение, което семейството от САЩ прави на Чипровския музей. Но точно то явно се оказва много ценно.

Ние сме си поставили амбициозната задача да покажем развитието на килима от най-ранните образци от 18-и век през времето та чак последните десетилетия на 20-и век в залата могат да се видят чипровски килими, казва д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей.

Затова от музея призовават всички, които имат в домовете си чипровски находки да обмислят да им ги предоставят.

Изкуството на килимарството е признато от ЮНЕСКО за част от световното нематериално богатство, а всяка нова находка помага на специалистите да проследяват все по-детайлно пътя на килима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети отбор от НБЛ е поставен под карантина
Трети отбор от НБЛ е поставен под карантина
НЗОК ще изплати на болниците всички дейности за декември в пълен размер
НЗОК ще изплати на болниците всички дейности за декември в пълен размер