НОВИНИ

Български лекар оцеля сред канибали и отново работи у нас

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 17.01.2022
8655
Чете се за: 03:17 мин.
Любопитно
Слушай новината

Детският хирург д-р Евгений Бенчев заминава за Зимбабве по време на голямата емиграция в началото на демокрацията. След това работи в Нова Зеландия, Австралия и в още пет страни на три континента. Попада на остров Вануату, където става главен хирург на републиката, без да знае с какво ще се сблъска.

Ето какво разказва д-р Бенчев:

"Хората за мен бяха чудесни. Аз не знаех какви са били те, а то се оказа, че това са канибали. Те бяха изяли колегите ми на два пъти, което значи два екипа и то екипи международни, много опитни, австралийци.

БНТ: Как оцеляхте Вие там?

Защото не знаех. И както съм казвал тогава знанието е велика сила, но незнанието е още по-велика сила.

БНТ: А как си обяснявате, че Вие сте се върнал?

Обяснявам си с това, че практически всички хора израстват, тези хора израснаха и надминаха този етап на примитивизъм, те реално бяха хора от каменната ера и за тях това си беше нормално".

След това д-р Бенчев се мести във Великобритания, където става член на Кралското хирургическо дружество. А след всички свои пътувания и приключения, бургаският лекар решава да се завърне в родината и започва работа в държавната болница в Бургас.

"Върнах се в България, защото смятах, че ще изпусна щастливия момент, когато всичко се оправи и България стане велика държава.

БНТ: Разочарован ли останахте?

- Не съм разочарован, защото много съм видял, нещата идва време и се оправят, така че пак съм положителен, мога да кажа. Ние имаме някои положителни черти в здравеопазването по-бързо се реагира, повече е доближено до хората с тежката си артилерия, с големите си специалисти са лесно достъпни, обръща се много внимание на хората, така че има положителни страни и сега, за разлика от западните страни, където всичко е много бавно, много тромаво, чакането е огромно", казва д-р Бенчев.

Колегите на д-р Бенчев не могли да повярват, че се връща в България след толкова години работа зад граница.

"Бяхме изненадани все пак, че е избрал Бургас. Мога да кажа, че професионалист като него рядко се среща, най-вече е човечен и децата страшно много го харесват", казва управителят на МЦ "Св. Николай Чудотворец" към УМБАЛ-Бургас Нигохос Топузян.

А признанието от пациентите на д-р Бенчев не закъснява, след като бургаският лекар спасява живота на 4-месечно бебе с уникална и сложна операция.



Репортер: Давид Сукнаров


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК ще изплати на болниците всички дейности за декември в пълен размер
НЗОК ще изплати на болниците всички дейности за декември в пълен размер
Цацаров поиска прокуратурата да го провери
Цацаров поиска прокуратурата да го провери