НОВИНИ

Рекордна заболеваемост в Благоевградка област, Белица въведе нови мерки

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 17.01.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Рекордна заболеваемост в Благоевградка област. Близо 2100 са новите заразени само за две седмици.

Около 100 свободни легла за неусложнени случаи има останали в 7-те болници в областта, където се лекуват пациенти с коронавирус. Продължава да е висок и процентът заети места в интензивните отделения. Те са запълнени на 56%, сочат данните на Регионалната здравна инспекция.

От днес в болницата в Разлог са разкрити 10 допълнителни легла за възрастни пациенти и 5 в детско отделение.

Ковид легла за малките пациенти вече има разкрити и в Гоце Делчев и Благоевград.

Заради постоянно растящия брой заразени една от общините в областта Белица, въведе допълнителни ограничителни мерки.

В училищата ситуацията също е усложнена, като около 3000 ученици са под карантина. А Националната хуманитарна гимназия в Благоевград стана първото учебно заведение в областта, където въведоха ротационен принцип на обучение.

В многопрофилната болница в Благоевград пациенти с коронавирус се лекуват в 6 отделения. Все още свободни легла има.

"В момента имаме около 100 хоспитализирани болни с ковид, разпределени са в отделенията. Свободни места имаме. Разбира се имаме готовност да разкрием ако се наложи и нови легла. В реанимация, интензивни грижи, има 3 свободни легла", каза Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

От днес първият етаж на Детското отделение в болницата също е обособен като ковид сектор.

"Ние не сме компетентни към тежките случаи при деца, но едно средно състояние приемаме и лекуваме. Нямаме случаи на тежко протичане при деца, поне за сега", казва Митев.

Заради много болни учители Националната хуманитарна гимназия в Благоевград премина на ротационен принцип на обучение. Присъствено се обучават 13 паралелки, а другите 12 са онлайн.

"На практика по средата на миналата седмица ние вече не водехме нормален учебен процес, защото колегите са болни или в карантина. Включително имам и заместници болни", каза Марин Митов, директор на НХГ "Св. Св. Кирил и Методий" Благоевград.

В гимназията има и много учители, които са подали молби за отпуск.

"Тук заразата се разпространява изключително бързо в нашето училище, въпреки мерките, които сме взели и те се притесняват да не заразят своите близки. Прибират се в къщи, има възрастни хора, бебета", допълни директорът.

Белица стана първата община в Благоевградска област, която въведе допълнителни ограничителни мерки във връзка с разпространението на коронавируса.

"Забраняваме масови мероприятия с повече от 30 човека на открито и до 15 човека на закрито. Затваряме и обучителните центрове, други такива занимални извън училищата, разбира се. То това е всъщност основното, което касае една малка община. Ние нямаме молове, че да ги затваряме и тях", каза Радослав Ревански, кмет на община Белица.

Ограничителните мерки в Белица ще останат в сила до 13 февруари.

До момента в областта са поставените дози ваксини са малко над 140 000 души, като от тях около 70 000 са със завършен ваксинационен курс. Поставените бустерни дози са близо 17 000.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Соколов остава в националния отбор поне до лятото
Цветан Соколов остава в националния отбор поне до лятото
Дориан Бабунски премина в Дебрецен
Дориан Бабунски премина в Дебрецен