НОВИНИ

От нашите пратеници: Какъв ще е дневният ред на визитата на Кирил Петков в Скопие?

Александър Марков
от Александър Марков
18:11, 17.01.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Утре премиерът Кирил Петков ще посети Скопие, където ще разговаря с новия министър-председател на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ден след избирането му на поста.

Ексклузивно пред БНТ външният министър Буяр Османи допусна, че в дневния ред на срещата може да влезе въпроса за промени в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси.

Първият дипломат на Скопие изтъкна, че отношенията между двете страни не бива да влязат в състояние на замразен конфликт. Той заяви, че е готов да предложи и утре, и в разговорите след това промяна в структурата състава на функциониране на смесената историческа комисия, която от две години заседава безрезултатно.

Коментира също така настояването на България македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка, както и говора на омраза срещу България.

Ексклузивно пред БНТ: Външният министър на РСМ Буяр Османи

За утрешното посещение на премиера Кирил Петков хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония имат предпазливи очаквания.

"Най-коректно и точно би било да кажа, че не очаквам нищо специално. В Скопие ние сме виждали много български политици. След тяхното заминаване винаги е било почти едно и също - не само, че антибългарската кампания не е намалявала, но е била по-голяма. След това сме чели по вестниците как трябва да се държи България, кои сме ние македонците, България е или фашистка, или Тодор-Живкова. Първият чуждестранен гост, който ще приеме Димитър Ковачевски, ще бъде българският премиер Кирил Петков утре", каза за БНТ Владимир Перев от Tribuna.mk.

Вижте повече в прякото включване

Специални пратеници на БНТ в Скопие: Александър Марков, Росен Петрински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дориан Бабунски премина в Дебрецен
Дориан Бабунски премина в Дебрецен
Ще се стигне ли до локдаун в Северния централен район?
Ще се стигне ли до локдаун в Северния централен район?