НОВИНИ

Какви са мотивите за исканата оставка на Гешев?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:47, 14.01.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Политика
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В обща декларация четирите партии от управляващата коалиция призоваха днес главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

Сред мотивите за исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев са - корупцията по високите етажи на властта, скандалът "Апартаментгейт", аферата с къщите за гости, крайбрежният имот в Росенец, нахлуването в президентството, санкции по "Магнитски", констатации на европейски институции.

"Главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции в защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите", каза Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

От управляващата коалиция само депутатите от БСП отказаха да коментират новината. Другите заявиха, че това е политическа позиция и не нарушава разделението на властите.

Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента - целият текст на декларацията

"Първите дни на това правителство ние заявихме, че негов основен приоритет ще е ефективната борба с корупцията по високите етажи на властта. Считаме, че с главен прокурор Иван Гешев това няма как да се случи", каза Петър Куленски от "Продължаваме промяната".

"Очаквам поне веднъж главният прокурор в своето управление да прояви мъжество и да си подаде оставката, защото така се прави, така е редно. Той е загубил доверието на абсолютно всички", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"Това беше основното желание на площада в продължение на една година, а именно този главен прокурор да подаде оставка", каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

От ГЕРБ-СДС заявиха, че това не е работа на Народното събрание, смятат че трябва да се спазва разделението на властите.

"Съдебна реформа не се прави с декларации, а се прави със законопроекти. Такива до момента ние не сме видели и не виждаме никакви симптоми изобщо да се работи върху такива. На второ място ние сме склонни да участваме в разговори за съдебна реформа, ако те решават системни проблеми, а не целят както каза премиерът Петков да махнат едните хора да сложим наши хора", каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

ДПС отказа коментар по темата, но Делян Пеевски не пропусна да повтори отново:

"Първо да видим тяхната обвързаност на главния прокурор с олигарха Иво Прокопиев. Защо той не му обжалва присъдата. Задайте им този въпрос", каза Пеевски.

От "Възраждане" напомниха, че са внесли промени в Закона за съдебната власт, които ще позволят ВСС да бъде реформиран и на свой ред призоваха.

"Да гласувате предложения законопроект, за да има възможност за реална смяна на главния прокурор. Всичко друго е пълна демагогия и да ръкопляскате на една молба е срам и позор за всички вас", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

Главният прокурор коментира лаконично призива за оставката му.

"Не съм запознат, защото пътувах, но това, което мога да кажа е, че днес не е денят да обсъждаме българска политика още повече кризисен пиар най-вероятно".

Иван Гешев пред БНТ: Днес не е ден за политически коментари

Ако главният прокурор Иван Гешев не се вслуша в призива, управляващите смятат, че с промени в Закона за съдебната власт и нов ВСС заради изтичащ мандат, може да започне процедура по отстраняването му. Ще търсят и подкрепа за промени в Конституцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България
Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България
Марица със седма победа в шампионата
Марица със седма победа в шампионата