НОВИНИ

Сотир Цацаров без достъп до класифицирана информация (обобщение)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:45, 14.01.2022
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Отнет е достъпът до класифицирана информация на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Новината беше потвърдена за "По света и у нас" от министър-председателя Кирил Петков. По-късно в позиция до медиите Цацаров заяви, че до тази ситуация се е стигнало след натиск, упражнен спрямо ДАНС от премиера Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

След като вчера стана ясно, че председателят на КПКОНПИ ще подаде оставка, днес премиерът Кирил Петков потвърди, че Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация до ниво строго секретно.

"Разрешението е отнето в хода на осъществяване на контрол за надеждност след придобити данни от ДАНС, оказвайки влияние върху неговата надеждност. Повече от това за съжаление не мога да кажа, защото информацията е класифицирана, но мога да кажа, че тази работа е била от дълго време се е вършела в ДАНС и не знам дали господин Цацаров с вчерашната си оставка е предполагал, че това днес ще се случи, но днес в 9.00 ч представители на ДАНС чакали да му връчат тази информация", обясни Кирил Петков в ефира на БНТ.

Премиерът: Отнет е достъпът до класифицирана информация на Сотир Цацаров

В позиция до медиите Цацаров заяви, че актът е получил в кабинета си днес следобед. Основанието е нарушение, което създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация.

Цацаров пише:

"Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМ гейт", съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин".

Цацаров: Достъпът ми до информация е отнет след продължителен натиск от страна на Петков и Рашков

Цацаров уточнява, че достъпът му до класифицирана информация не е повод да подаде оставка. По негови думи той не разследван, нито се е провалил на контрол за надеждност. Днес темата с оставката на Цацаров и с отнетия му достъп беше коментирана от депутатите в кулоарите на парламента.

"Ние считаме, че общественото доверие към него като шеф на КПКОНПИ е изчерпано", каза Петър Кулински от "Продължаваме промяната".

"За да е отнет трябва да има конкретни доказателства и това се преценява от органите в случая от ДАНС, комисията за зашита на класифицирана информация, т.е. трябва да има конкретни факти и обстоятелства, което налага това. Със сигурност има, за да се стигне до тук", каза Атанас Славов от "Демократична България".

"И аз не знам какво означава, ще видим", смята Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"При положение, че ние от "Възраждане" години наред бяхме репресирани от абсолютно всички силови органи, част от които е въпросната комисия, ние меко казано не симпатизираме на работата и качеството на господин Цацаров", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

Лидерът на ГЕРБ коментира в село Грашево оставката на Сотир Цацаров.

"От една страна ще си отдъхнат кметовете на ГЕРБ. Защото не може да не ви прави впечатление, че КПКОНПИ е само в Бургас, Поморие, Стара Загора, Враца, Луковит, да не пропусна някои още. Така че от една страна добре. От друга, вече сериозно, най-добре веднага след тези обвинения антикорупционната комисия да се събере незабавно в парламента, да изслуша Цацаров и съответно ДАНС за тези обвинения, които има към него", каза Борисов.

Сотир Цацаров ще продължи да изпълнява задълженията си като председател на КПКОНПИ до приемането на неговата оставка, която се очаква да подаде в парламента в началото на идната седмица. Той съобщи, че е издал заповед всички материали с класифицирана информация да се докладват на заместника му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица със седма победа в шампионата
Марица със седма победа в шампионата
Адриан Андреев е полуфиналист на "Чалънджър" във Форли
Адриан Андреев е полуфиналист на "Чалънджър" във Форли