НОВИНИ

Сблъсък в парламента - управляващи и опозиция в спор за мерките

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:18, 14.01.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Сблъсък в парламента между управляващи и опозиция на тема: Бъдещи здравни и социално-икономически мерки. Във фокуса: Бъдещето на мярката 60 на 40 и картата, която ще показва в каква ковид зона е всяка област.

Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

Ако миналият януари безработните са били над 229 хиляди, то сега са около 162 хиляди души. По мярката 60 на 40 през 2021 година са запазени почти 360 хиляди работни места.

"Действието на мярката е удължено до края на месец февруари тази година. Според предвижданията за предоставяне на подкрепа за периода януари-февруари 2022 година ще са необходими около 120 млн. лева. Може да се очаква, че през първите 2 месеца на 2022 година ще се запази заетостта на над 75 000 работници и служители средномесечно", заяви Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

"На практика "Продължаваме промяната" вчера ни каза продължаваме мерките. Това не само са мерки, които бяха разработени от правителството на ГЕРБ, но и самото финансиране на тези мерки, първоначалното им финансиране, беше осигурено от държавния бюджет и с европейски програми и средства", допълни Деница Сачева, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Подпомагането на бизнеса ще бъде свързано и с новите правила в ковид плана. Данните за заетостта на интензивните легла всеки ден се вписват в карта, която ще показва в каква зона е всяка област. Директори на Регионални здравни инспекции вече се срещат с шефове на болници, за да решат дали може да се разшири капацитетът на леглата за ковид болни.

"Да ви обясня защо са 6 клъстера, защото не бива поради това, че в една определена община или по-малка област има недостиг на легла, но те могат да използват на друга област леглата, да има по-стриктни мерки. Основният проблем не е толкова дали има легла, а какви са тези легла", поясни министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

"Разлиствайки плана, прави впечатление, че той е наукообразен, той е писан от хора, които никога не са влизали в лечебно заведение. Целият план е функция на интензивните легла. Това е много измамно, защото казва, че държавата ще се затвори при 80% заетост на интензивните легла - това до момента не се е случвало, защото тези легла са заети и от пациенти, които нямат ковид", добави Костадин Ангелов, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Кирил Петков: Мерките ще бъдат определени от интензивните легла

Обсъжда се да отпадне или не зеленият сертификат за антитела, но решение все още няма, каза още здравният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция одобри пета ваксина срещу COVID-19
Франция одобри пета ваксина срещу COVID-19
Зеленият сертификат засега няма да отпадне, стана ясно след срещата на "Възраждане" с премиера
Зеленият сертификат засега няма да отпадне, стана ясно след срещата на "Възраждане" с премиера