НОВИНИ

Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:05, 13.01.2022
6467
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Днес представиха Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Страната се разделя на 6 зони (клъстери) по области:

  • 1 клъстер - Видин, Монтана, Враца
  • 2 клъстер - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе
  • 3 клъстер - Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич
  • 4 клъстер - София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград
  • 5 клъстер - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково
  • 6 клъстер - Сливен, Ямбол, Бургас

Публикуваха Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Целия документ вижте ТУК

Този подход прави лесен и предвидим за хората процеса за управление на кризата, уверен е премиерът. В момента все още нищо няма да бъде затваряно, но само дни ни делят от сериозна Омикрон вълна, смята Кирил Петков.

Кирил Петков: Мерките ще бъдат определени от интензивните легла

Затова и днес се представя този нов модел за управление на кризата, базиран на спецификите на Омикрон, на конкретни научни данни и математически модели.

"Освен интензивните легла подходихме практично по области и там, където има области с малко интензивни легла, да се вливат в области с повече и така намалява рискът за затваряне на области с по малко интензивни легла", обясни премиерът Кирил Петков.

Според показаната от него карта страната е разделена на 6 клъстера по области, в които в реално време ще се следят ситуацията и необходимите мерки.

"Тази карта ще бъде представяна на българското население всеки ден, така че не само да се покаже докъде сме стигнали, а и какво се очаква в следващите 5 дни. Това означава, че ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и всеки бизнес да може да планира какво се случва през следващите дни".

Като много важен елемент в тази програма той определи и поставянето на децата, особено на учениците от 1-ви до 4-ти клас като приоритет. Данните сочат, че неприсъственото обучение води до незаинтересованост от връщане на присъствени занимания.

Мерките в плана включват 4 етапа като във всеки от тях посещението в училище, особено за малките деца, е приоритет.

Първите три етапа са съответно при 50, 60 и 70% запълняемост на леглата и съответно мерки, сходни с тези в момента.

Етап 4 е критичният етап - 80% запълнени легла и опасност хора да нямат достъп до тях. Тогава ще се затворят бизнеси, които обслужват хора, освен хранителни магазини и аптеки. Според картата днес в Северен Централен клъстър има опасност за навлизане в етап 4, всички останали обаче са на етап 1.

10 мерки за подкрепа на бизнеса и хората също фигурират в новия план.

Здравният министър Асена Сербезова подчерта, че важен елемент в плана е предвидената координация между всички министерства.

"Данните на национално ниво да бъдат разпределени на регионален принцип и да имаме три до пет дена за обявяване на мерките. Затова се прави този модел математическо моделиране, да не изпадаме в ситуация, в която в рамките на 24 часа да бъдат налагани някакви мерки", обясни тя.

Сербезова каза още, че наред с броя заети интензивни легла внимателно ще се следи и броят на заболелите сред медицинския персонал.

Училищата ще се затварят само в краен случай

Образователният министър Николай Денков наблегна на важни проблеми, свързани с изострянето на мненията между родителите за присъственото и неприсъствено обучение и също за все по-често наблюдаваната загуба на мотивация на учениците да се върнат присъствено в клас. Затова той помолил за нов подход:

"Затварянето на училищната мрежа да се случва там, където вече основната грижа е грижата за здравето на децата и учителите".

Както и досега, ако в дадена паралелка се появи ученик с позитивен PCR или бърз тест от лаборатория - цялата паралелка ще се карантинира, обясни още министърът.

"Целта на тази стратегия е да подобрим диалога. Да представим числа и статистика. Има данни на националната система, според които 90% от хората, които стигат до интензивни грижи, са неваксинирани. Кампанията трябва да е насочена към отворен принцип. Още нежно важно - ковид е с дълготрайни последици. Ще включим в кампанията и много фармацевти и медицински специалисти на бременни жени, родили здрави деца", обясни здравният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин се класира за волната програма на Европейското по фигурно пързаляне
Александра Фейгин се класира за волната програма на Европейското по фигурно пързаляне
Увеличава се броят на болните ученици и учители - ще затворят ли училищата?
Увеличава се броят на болните ученици и учители - ще затворят ли училищата?