НОВИНИ

Увеличава се броят на болните ученици и учители - ще затворят ли училищата?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:00, 13.01.2022
Чете се за: 04:50 мин.
Още
Слушай новината

В Бургас Общинският щаб настояваше за онлайн обучение от понеделник - заради първенството на града по брой карантинирани ученици. Областният щаб обаче реши да чакат новите мерки. Според новия план училищата се затварят в краен случай, а детските градини - не.

Кирил Петков: Мерките ще бъдат определени от интензивните легла

В най-голямото столично училище - 18-о, напрежението леко расте. Увеличава се броят на болните учители и ученици, като по-тревожно е положението при учителите.

Общо в страната в момента са карантинирани 2% от учениците. В Бургас те са най-много - 2,7 на сто.

Карантинираните учители са повече - 2,4 на сто за страната, като най-много са те в Благоевград - 5%.

Училищата ще се затварят само в краен случай

В столичното 18-о училище в момента под карантина заради Ковид са пет паралелки от общо над 80. Има и болни деца по други причини. Отсъстват 10% от учениците. Тук смятат, че това не пречи на учебния процес и децата трябва да останат в клас, а не да минават онлайн.

"Успяваме да се справим, за децата е добре да са на училище", заяви Ралица Кирилова, заместник-директор на 18-о СУ.

Отиваме в един от десетите класове, които в момента се готвят за Национално външно оценяване. Учениците са категорични.

"Според мен е 100% по-ефективно в училище, чувстват се децата по-добре, защото общуват едни с други и се учи повече", сподели Никол Арсова, ученичка в 10-и клас.

И все пак тук не отричат, че се усеща напрежение, в последните две седмици бързо се увеличава броят на болните деца и учители, като с учителите проблемът е по-сериозен. В момента липсват 15% от тях.

"Това са 18 колеги, които много трудно заместваме. Успяваме, ако рязко се повиши броят на болните учители ще ни изправи пред невъзможност обаче да осъществяваме адекватен и качествен процес", допълни Ралица Кирилова.

В Бургас ситуацията е по-тревожна. Общинският щаб настояваше да се изпрати искане до просветното министерство от понеделник, за две седмици, училищата в Бургаско да минат онлайн, заради високия брой карантинирани ученици и учители. Областният щаб обаче реши да се изчакат новите мерки.

"В началото на седмицата сме имали 22 под карантина в община Бургас, днес 105 паралелки са под карантина. Имаме 206 болни учители и под карантина. Толкова бързо да се разболеят, толкова много болни учители сме нямали. Кривата на заболеваемост е вертикална, тя не е стръмна, тя е вертикална", добави Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Математическата гимназия в града е едно от училищата с най-много болни деца и учители. След празниците ситуацията тук бързо се променя - ежедневно се получават сигнали за положителни тестове.

"Вчерашният учебен ден премина при 13 карантинирани паралелки. За съжаление тази сутрин те вече са 18. Това са малко над 500 деца от общо 1024 в гимназията", поясни Красимира Димитрова, заместник-директор на Математическата гимназия в Бургас.

И в Благоевградско се повишава броят на болните деца и учители, под карантина са около 100 паралелки. В 7-мо средно училище в момента липсват шест от учителите. Часовете им взимат останалите им колеги. Някои учители работят двойно, но отменени часове няма.

"Просто се справяме на мускули, колкото можем да държим, дано да не стане по-сложно, не ни е за първи път, но се справяме за момента. Чухме и по телевизията съобщиха, че последно ще бъдат затваряни училищата и първи ще бъдат пускани и се надяваме така да бъде", каза още Милена Тодорова, учител в СУ "К. Шапкарев" в Благоевград.

Дали това ще се случи наистина ще покаже най-вероятно следващата седмица.

Автори: Елиана Димитрова, Давид Сукнаров и Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области
Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области
ЕС удължи за пореден път санкциите срещу Русия
ЕС удължи за пореден път санкциите срещу Русия