НОВИНИ

Масов протест на учителите във Франция

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:00, 13.01.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Масов протест на учителите във Франция. Преподавателите негодуват срещу усилията на правителството да следва стратегията си от началото на пандемията и да оставя училищата отворени максимално дълго.

Вълната от заразени ученици обаче внася хаос в учебните заведения. Стачката се очертава като най-големия протест в сферата на френското образование за последните две десетилетия.

Повече от половината начални училища във Франция днес не приемаха ученици. Протестът не е срещу вируса, а срещу условията, в които се преподава, заявиха от учителските профсъюзи. Те призоваха и за стачка в гимназиите.

Обвиненията срещу управляващите са, че всяват хаос в образованието, като сляпо следват стратегията за присъствено обучение. Вариантът Омикрон също нанесе силен удар. От началото на януари близо десет хиляди класа бяха поставени под карантина заради заболели ученици и преподаватели. В някои класове липсват по десет и повече деца.

При това положение учителят не може да се разкъса между присъствено и дистанционно обучение, алармират синдикатите. Те получиха подкрепата и на най-големите родителски сдружения във Франция.

"Като родител на ученик, аз напълно подкрепям тази стачка. Разбирам ясно негодуванието на преподавателите, тъй като мерките се променят през цялото време. А учителите не разполагат с необходимите средства, за да се защитят и за да предпазят учениците", споделя родител.

При новата вълна на заразата не се осигуряват и заместници на заболелите преподаватели, а училищата на практика са оставени да действат като центрове за тестване и проследяване.

Мненията на властите и профсъюзите за стачката се разминават и в числа. Министерството на образованието отчита 35 до 40 на сто подкрепа за протеста. Най-големият учителски синдикат твърди, че в стачката са се включили към 75% от преподавателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калина Константинова: Идеята е административното обслужване да е по-близо до хората през пощите
Калина Константинова: Идеята е административното обслужване да е по-близо до хората през пощите
Националите ни в класическата борба постигнаха атрактивни победи на държавния шампионат в Сливен
Националите ни в класическата борба постигнаха атрактивни победи на държавния шампионат в Сливен