НОВИНИ

Българската болнична асоциация: Трябва да има качествен контрол върху болничната дейност, а не лимити

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 13.01.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Подкрепа за болниците и нов модел за управление на пандемичната криза - това е подходът, който днес обяви правителството. В студиото на "Още от деня" за новите мерки в ковид плана на държавата говори адвокат Свилена Димитрова - председател на Българската болнична асоциация.

Според нея не е лишено от логика да се използва броят заети интензивни легла като критерий за действията, които ще се предприемат в управление на ковид кризата.

"Напротив, важно за всички нас като пациенти е да знаем, че здравето ни е обезпечено", каза тя.

Отбеляза, че всички болнични асоциации са апелирали към Здравната каса да се осигури спокойствие в здравния сектор. Болниците вече са се научили да реагират гъвкаво в случай на нужда, подчерта Димитрова в отговор на въпрос дали ще има достатъчно средства и специалисти, ако се наложи да се откриват нови болнични легла.

"Темата за специалисти е кризисна отдавна. Научихме се и ние, и бюрократичният апарат, който стои зад промяната в предназначението на едни легла, да реагираме според необходимото в конкретния случай. Генерално не можем да отговаряме за цялата страна, трябва да гледаме по области и това вече не е проблем", подчерта адвокатът.

От гледна точка на бюджетите, обаче, това не е така.

"И днес влязохме в полемика с НЗОК, защото по неизвестни за нас причини лимитите за декември бяха изкуствено орязани и намалени. Множество болници се оказаха с бюджет, който е под стойностите, които нормално са се предвиждали според договора им с НЗОК”, допълни Димитрова.

Тя заяви, че не трябва да се поставят лимити, а да има качествен контрол върху болничната дейност, защото само така пациентът ще бъде спокоен, че когато има нужда от лечение и се насочи към определена болница, там ще бъде излекуван.

Какво още коментира Свилена Димитрова вижте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС удължи за пореден път санкциите срещу Русия
ЕС удължи за пореден път санкциите срещу Русия
Радостин Василев: В системата на спорта са се извършвали безобразия
Радостин Василев: В системата на спорта са се извършвали безобразия