НОВИНИ

Кирил Петков: Мерките ще бъдат определени от интензивните легла

МС представи нов Национален план за справяне с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:03, 13.01.2022
5664
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

В Министерския съвет представиха Национален оперативен план за справяне с COVID-19.

"Ще представим нов модел за справяне с Ковид кризата, Омикрон идва с голяма скорост към България. До този момент моделите и мерките бяха леко неясни и ненапълно се изпълняваха, ние решихме да сменим този подход, изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система", заяви премиерът Кирил Петков, който участва онлайн, тъй като е под карантина.

По думите му най-критичният фактор за здравната система са интензивните легла, те ще бъдат анализирани по области.

"Мерките ще бъдат определени от интензивните легла. Нищо няма да бъде затворено като мярка", допълни Кирил Петков.

Вижте повече в прякото включване на Ирина Цонева

Страната ще бъде разделена на 6 клъстера като области. Картата ще бъде представяна всеки ден, тя ще показва каква е обстановката и какво предстои като прогноза в следващите 5 дни, с цел всяко семейство или бизнес, чрез тази прогноза, да бъде подпомогнато.

"Тази прогноза и тази карта ще оправдае риска от следваща вълна. Приоритизирахме децата. Образованието е ценно, когато е присъствено, ходенето на училище - децата от първи до четвърти клас са приоритизирани. В етап едно 50% от всички интензивни легла в даден клъстер са заети и се запълват, тук мерките са съвсем малки. Вторият етап е с 60% заетост. Тогава има мерки, но всички бизнеси работят, както и всички училища. Етап 3 достига опасна заетост на интензивните легла на 70%, започва да има риск и първите по-леки мерки, където от 1-ви до 4-ти клас ходят на училище", добави Кирил Петков.

По думите му етап 4 е най-критичният, 80% от интензивните легла са заети, тогава се прави симетрично затваряне на бизнеси, ще бъдат отворени хранителните магазини и аптеките.

"Само в Северен Централен клъстер имаме опасност да влезем в етап 4, другите са в етап 1", добави Кирил Петков.

Той представи 10 мерки за подкрепа за бизнеса.

Мярка 10 е чисто нова, "Етап 4", тя е за напълно затворени микро, малки и средни предприятия, където ще има 20% безвъзмездна финансова помощ, обяви премиерът.

"От две години сме в една извънредна обстановка и сме постоянно изправени пред предизвикателствата, които ковид пандемията ни поставя", заяви здравният министър проф. Асена Сербезова.

Здравният министър: Мерките ще бъдат затегнати при нужда

Според нея, когато Министерството на здравеопазването предприема противоепидемични мерки, трябва да бъде проследен техният ефект и върху други аспекти от обществения живот и те трябва да бъдат предприемани по начин, който да предотврати разпространяването на ковид, но и да даде възможност на секторите да се подготвят.

В този оперативен план са отчетени характеристиките на новата вариация Омикрон, очаква се, че ще има голямо натоварване на здравната система.

"Основното е данните, които имаме на национално ниво, да бъдат разпределени на областен принцип, на тези клъстери, за които спомена премиерът. Да имаме поне от три до пет дена за обявяване на мерки. Това не винаги ще е възможно, но се надяваме това да е по-честият случай на обявяване на мерките и именно затова се прави този модел математическо моделиране", заяви здравният министър.

В последните две години видяхме не само недостатъците на онлайн обучението, а тепърва ще виждаме и дългосрочните последици върху образователния процес, смята още здравният министър.

"Отмина времето, в което министър Денков разбираше от медиите за затварянето на училищата, имаме много добър диалог", допълни Сербезова.

ОБРАЗОВАНИЕ

Новият подход към образователната система се изразява най-вече в нейното приоритизиране спрямо останалите сфери, отчитайки тежките последствия, които ние вече можем да забележим по отношение на онова, което се случи през изминалата календарна година, заяви просветният министър акад. Николай Денков.

Училищата ще се затварят само в краен случай

По думите му образователната система е изправена пред два големи проблема:

  • Изострянето на противопоставянето сред родителите дали обучението да е присъствено или онлайн
  • Загубата на мотивация на част от учениците да се върнат обратно в клас

Именно това са аргументите, които аз представих през целия Министерски съвет, като помолих този път да се подходи по друг начин и затварянето на училищната мрежа да се случва там, където основната грижа вече е грижата за здравето на учениците и учителите, обясни Денков.

Автори: Теодора Зарева, Калина Попова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Датската кралица чества 50 години на престола
Датската кралица чества 50 години на престола
Славия победи Хебър в първата си контрола от зимната подготовка
Славия победи Хебър в първата си контрола от зимната подготовка