НОВИНИ

Бурни реакции в парламента след протеста на "Възраждане"

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:27, 13.01.2022
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Реакции в Народното събрание след вчерашния протест пред сградата. От "Продължаваме промяната" определиха събитието като хулиганска проява.

След протеста и блокадата в парламента е ден за оценки.

"Организирането на хора да пътуват, особено насърчавайки ги да не използват лични предпазни средства и ваксини, в деня с най-много новозаразени от началото на ковид кризата, е нищо повече от безразсъдна хулиганска проява", смята Николай Ангов от ПГ на "Продължаваме промяната".

ПП определи събитията от протеста пред парламента като безразсъдна хулиганска проява

Отговори му Цончо Ганев от "Възраждане":

"Вие отказвате да носите всякаква политическа отговорност. Всички тука с черните си костюми се скрихте, да не казвам и да не употребявам епитет как".

Депутатът Христо Петров (Ицо Хазарта) зададе въпрос и предизвика бурни реакции:

"Ако аз утре реша и извикам 500 или 1000 от хората, които са гласували за мен и им кажа: елате да влезете незаконно в парламента, елате да поблъскате полицаи, ще ви платя автобусите, може да ви дам и по 40 лева... Не е ли правилно господин главният прокурор да поиска моя депутатски имунитет, да бъда съден и да ме вкарат в затвора? Въпросът ми е прост: дали в закона пише, че той важи само за мен или за шепа нещастни фашисти?"

Снимки: БГНЕС

Във Фейсбук лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отговори на Христо Петров, че с думите си от трибуната е нарекъл протестиращи от браншовите организации, лекари, студенти, пенсионери и майки на деца с увреждания "шепа нещастни фашисти".

"Обидите показват страх", убеден е Костадинов.

По-рано той анализира протеста в 15-минутно видеообръщение. Очаква след срещата с премиера зеленият сертификат да отпадне.

"Ако управляващите откажат да се съобразят, ако за пореден път заровят глави в пясъка като щраусите - ще има нов протест. На следващия протест аз ви гарантирам - ще влезем не само в НС, но ще влезем и в МС, ако се наложи", заяви Костадинов.

От "Възраждане" не приемат критиките, че са провокирали щурм. Искали диалог, но не го получили.

"Не сме призовавали към нахлуване в парламента. От трибуната на протеста ние извикахме 15 човека, които аз лично заведох до служебния вход на парламента за провеждане на диалог. По-демократичен подход аз не познавам. Не приемам твърдения, че ние от партия "Възраждане" сме буйствали на стълбите на парламента. Имаше провокатори", каза депутатът Петър Петров.

Ръководството на парламента не е отказвало диалог с протестиращите. През своя заместник Кристиан Вигенин парламентарният шеф Никола Минчев обещал разговор, след като свърши карантината му.

"Беше направен опит отвътре от представители на "Възраждане" да подпомогнат нахлуването на хората в парламента. За мен това не е нормално поведение. Хората на протеста бяха поне 4 пъти по-малко, ако не и 5 пъти по-малко по различни оценки, от заразените само вчера", каза Вигенин.

Всеки трябва да може да протестира, но няма смисъл да се влиза с щурм в НС, още повече, когато има депутати вътре, които могат да отстояват тезите на въпросния протест, смята Ивайло Мирчев от "Демократична България".

"Той беше организиран от конкретна политическа партия, което ме навежда на съмнението, че този протест не е иницииран на база гражданската енергия на българското общество, а гражданската енергия на определени симпатизанти", добави Станислав Балабанов от ИТН.

"Всеки български гражданин, който и да е той, има право да изразява гражданската си позиция", заяви на свой ред Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

И друг сюжет - от ГЕРБ се усъмниха, че от края на КСНС до обявяването на положителния тест за ковид на председателя на парламента не е минало достатъчно технологично време за обработване на пробата.

"Или тестът е взет преди КСНС. Ако тестът е взет преди КСНС, той е имал симптоми преди това и появата му на КСНС е безотговорно поведение. Това беше животоспасяващ ход за българското правителство и премиера Петков, защото в противен случай той нямаше да може да изпълни това, което декларира от трибуната на НС. Президентът издърпа ушите на премиера Петков с КСНС", допълни Ангелов.

От пресцентъра на парламента оповестиха детайли за теста на Никола Минчев: първо му е бил направен антигенен с положителен резултат, след това и бърз PCR - с резултат до 2 часа - отново положителен.

Тестовете са верифицирани в сертифицирана денонощна лаборатория на болница "Лозенец" на 10 януари и са въведени към РЗИ-София.

Репортери: Милена Кирова, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огнян Кунчев: Българите почти са изградили стаден имунитет
Огнян Кунчев: Българите почти са изградили стаден имунитет
Методи Томанов напусна ЦСКА 1948 след двумесечен престой
Методи Томанов напусна ЦСКА 1948 след двумесечен престой