НОВИНИ

ПП определи събитията от протеста пред парламента като безразсъдна хулиганска проява

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:24, 13.01.2022 (обновена)
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

След вчерашния протест срещу зеления сертификат пред парламента и блокада вътре в Народното събрание, след опита на депутати от "Възраждане" да допуснат протестиращите в сградата, днес управляващите от "Продължаваме промяната" определиха случилото се като безразсъдна хулиганска проява.

Поздравиха полицията за начина, по който се справи със ситуацията - без да използва помощни средства.

Организирането на хората да не използват предпазни средства е нищо повече от безразсъдна хулиганска проява. Депутатите от "Възраждане" са ваксинирани и може да използват депутатската си карта да ги приемат в болница. Искам да поздравя полицаите, които не използваха помощни средства. И все пак, над 8 полицаи пострадаха, каза Николай Ангов, депутат от ПГ на ПП.

Две години всеки ден се събуждаме с данни за заболеваемостта. Много хора се притесняват за работата си. Една шепа виждат възможност за политически дивидент. Не е време за фалшиви новини и провокации. Не е време за пропаганда. Нека оставим егото си. Нека оставим процентите подкрепа. Нека опитаме да намалим броя загинали българи. Отхлабване на мерки ще обсъждаме след края на текущата вълна. По данни, тя дава по-малко жертви. Нека спасим човешки животи, а не да ги обричаме, допълни депутатът.

Заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин заяви, че след като вчера представители на протеста са поискали среща с представители на парламента, той веднага се е свързал по телефона с председателя на НС и той е поел ангажимент тази среща да се осъществи след като изтече карантината му.

Затова Вигенин отхвърли твърдението, че е имало отказ за среща от страна на Народното събрание.

Малко се преувеличава. Беше един протест в него имаше няколко групи, някои с опит да нахлуят в парламента, отвътре "Възраждане" се опитаха да помогнат. Служителите на реда си свършиха работата. В крайна сметка беше мирен протест. За мен това не е нормално поведение. От трибуната на парламента председателя на "Възраждане" призова хората да нахлуят в НС. Това не и нормално. Ако така продължим и се правим, че нищо не се случва, скоро ще има хора, които няма да има къде да бъдат настанени в болница. На протеста - хората бяха в пъти по-малко от заразените вчера, допълни още Вигенин в коментар извън пленарна зала.

Сн. БГНЕС

Народни представители коментираха и в кулоарите вчерашния протест.

Не знам от къде идва информацията. С председателя на НС съм се виждал в петък. Нямам положителен тест за ковид. Здрав съм, не съм контактувал с председателя на НС. Събитията от вчера - нашата позиция е ясна - в този момент всеки групи трябва да се обединят и всички хора да се справим с пандемията. Премиерът ще се срещне с експерти от протестна, но ние имаме ясна стратегия как да се справим с пандемията. Ще продължаваме да говорим с всички партии, каза Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

От "Възраждане" също коментираха събитията, като заявиха, че те също са забелязали провокатори на протеста.

Не приемаме критики, че сме провокирали на протеста. Дори призовахме от трибуната да се пази животът и здравето на полицаи и журналисти. Не приемам такива критики. Не сме призовавали към нахлуване в парламента. От трибуната призовахме депутатите да излязат на диалог, който за съжаление не се случи и след това от трибуната на протеста извикахме 15 човека, които аз лично заведох до служебния вход на НС за провеждане на диалог. За съжаление в лицето на заместник-председателя Вигенин ни бе отказано. По-демократичен подход не познавам. Силно се надявам такава среща да се случи. Знаете политиката на партия "Възраждане" - против зеления сертификат. Силно се надявам да се вразумят и считайте, че протеста не е само на партия "Възраждане". Имаше други граждани. Не мога да кажа дали други отново ще протестират. Ако не бъде отменен сертификатът, е възможно да организираме и следващи мирни протести. Никъде не сме буйствали. Имаше провокатори. Депутатите от "Възраждане" искаха да стигнат до своите избиратели по най-прекия път, което беше през централния вход. Провокаторите са били предадени лично от членове на "Възраждане", обясни Петър Петров, депутат от ПГ на Възраждане.

Всеки трябва да може да протестира, но не виждам смисъла да влизаш с щурм в НС, още повече, че имаш депутати. Надявам се за тях това да бъде урок като минимум, каза Ивайло Мирчев, ДБ.

Костадин Ангелов пита коя е лабораторията, тествала председателя на НС за ковид

От ГЕРБ изразиха съмнения за теста на председателя на парламента. Смятат, че от края на КСНС до обявяването на положителния резултат не е минало достатъчно технологично време за обработване на пробата.

Междувременно стана ясно, че председателят на парламента е променил първоначалния си пост във Фейсбук с допълнителни данни - имената му върху теста за ковид и часа на принтиране.

ДПС се въздържаха от коментари.

По темата работиха: Милена Кирова, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият филм на дъщерята на Зуека - в програмата за Деня на българското кино
Първият филм на дъщерята на Зуека - в програмата за Деня на българското кино
Решението за визата на Джокович се отлага за пореден път
Решението за визата на Джокович се отлага за пореден път