НОВИНИ

Настимир Ананиев: Протестът пред НС беше партиен

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 13.01.2022
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Вчерашният протест пред НС беше партиен протест, а чухме опит да се представи като протест на народа. Не чухме организаторите какво предлагат. Това заяви в студиото на "Денят започва" Настимир Ананиев - депутат, ПГ "Продължаваме промяната" и председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

"Аз бях доста активен в летните протести и подкрепям всяка форма на протест. Въпросът е самият протест да има конкретна цел. Казват да паднат зелените сертификати, но не и по какъв начин да оправим наследството на ГЕРБ. Виждаме здравната система до къде е стигнала - няма лекари, медици. Като стигнем 1000 болни системата спира", каза Ананиев.

Протестът беше срещу зеления сертификат, но по думите на Ананиев зеленият сертификат слага някакви правила. Това е модел, който се използва в цяла Европа и е мярка, която се опитва да подпомогне здравната система.

Ананиев съобщи притеснителни данни, че 150 000 са починалите българи през 2021 г. През 2020 г. починалите са 124 000.

По думите му фокусът трябва да бъде човешкият живот и не може човешкият живот да се използва за политически цели. Смята, че за политическите партии трябва да има държавническо обединение около здравната криза.

Той направи паралел с издаването на фалшиви сертификати и корупцията. Заяви, че около всички сектори в България има корупционни модели. В енергетиката са най-големи практиките, в здравеопазването също.

"По отношение на корупцията - какво се случва с "Хемус" - строено, няма документи има сакове в брой и в един момент се вижда, че това е модел от дълго време", каза Настимир Ананиев.

Той съобщи, че предстои среща с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, за да се види има ли нужда от законови промени. Да се видят публичните средства, които са изразходвани до момента, за да не бъдат загубени.

"Очевидно е, че там е действал модел, че е имало политически чадър и се надявам да стигнем до отговорник", каза Ананиев.

По думите му обаче в прокуратурата се получава тапа и ако някой е откраднал ресурс едва ли ще влезе в затвора. Смята, че основен приоритет на ПП освен бюджета е да има справедливост, когато се стигне до прокуратура и съд.

"Искаме тя да е работеща и да бъде безпристрастна. За съжаление много знакови дела се спират там", каза Настимир Ананиев.

По отношение напредъка на АМ "Струма" заяви, че иска да се запознае какво е заложено в самата процедура по изграждането, защото през последните 7-8 години е имало различни проекти за завършването й. Но е категоричен, че трябва да се намери бързо решение, защото се бавим.

Заложени са големи инфраструктурни проекти като завършване на АМ "Хемус", магистрала "Черно море", тунелът на Шипка.

Ананиев заяви, че за него е важно да чуе обикновените граждани и затова тръгва на обиколка в страната, за да чуе проблемите по неспазване на закона. Смята, че по общини са се сформирали феодални модели, където законът не се прилага, а на места има напълно незаконни строежи.

Твърди още, че трябва да се направи анализ дали нямаме много общини и области, които са обезлюдени и трябва да се направи обединяване. По думите му много общини са във фактически фалит и за да се подобри стандартът на живот, трябва да има живеещи хора в тези общини, а не да са пусти.

За да върнем хората, които напускат България, трябва да върнем качеството на живот с планиран и добър анализ, каза още Настимир Ананиев.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция прие на първо четене проектозакона за ваксинационния сертификат
Франция прие на първо четене проектозакона за ваксинационния сертификат
Григор срещу квалификант, Джокович остана в жребия за Australian Open
Григор срещу квалификант, Джокович остана в жребия за Australian Open