НОВИНИ

Заради ръст на заболелите от COVID-19 прекратяват плановия прием в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 13.01.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

От днес спират плановия прием и плановите операции в болниците на територията на цялата област Благоевград. Причината е сериозния ръст на заболелите с ковид в региона, както и увеличения брой на заетите легла с ковид болни.

Малко над 240 са заетите легла с болни от коронавирус в цялата Благоевградска област, като броят на пациентите в интензивните отделения е 18. Една от болниците, която бележи сериозен ръст на приетите с ковид е тази в Гоце Делчев.

В момента в болницата има 53-ма пациенти с COVID-19, от 65 легла определени за лечение на ковид. Като четирима имаме и в реанимация, каза д-р Петър Филибев, управител на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев.

Освен големия поток от болни отчитат и друг проблем – този с високите сметки и скъпите лекарства.

Постоянно се увеличават цените на медикаментите и на консумативи, на електроенергия, така че тук ще възникне другия проблем, ние ще лекуваме хората, но в един момент, аз като управител ще имам проблем с плащането на заплати, когато знаете хората не са доволни, те няма да дават допълнителни дежурства, казва д-р Петър Филибев, управител на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев.

В Многопрофилната болница в Разлог, която освен своите пациенти, обслужва още и тези на общините Якоруда, Белица и Банско, от началото на годината отчитат негативни рекорди.

Онзи ден, в понеделник своеобразен рекорд поставихме с близо 200 пациенти преминали през отделението, от които преобладаващата част са с графия на бял дроб по повод на симптоматика вирусна. Обслужваме населението над 4 общини, плюс големия поток туристи. В момента е разгара на зимния сезон и затова натовареността е висока, казва д-р Емил Тончев, завеждащ отделение по „Образна диагностика“ в МБАЛ – Разлог.

Сериозен ръст на положителни тестове на ковид отчитат в болницата в Разлог, като голяма част от тях са на деца.

В понеделник беше върха, от 150 PCR-а, 100 бяха положителни. Много случаи на болни хора, адски много, по над 100 човека на ден, даже бих казала 200. Просто голям брой заразени хора има с оплаквания и дечица, много деца, казва д-р Йовка Божанова, завеждащ „Микробиологичната лаборатория“ към МБАЛ – Разлог.

В Многопрофилната болница в Благоевград се лекуват около 100 души, което е половината от местата определени за ковид болни. Много от лекарите също са заразени. От РЗИ-Благоевград вече отчитат заболеваемост от над 1300 на 100 000 души население в областта.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат учениците в Бургас да преминат към онлайн обучение другата седмица
Предлагат учениците в Бургас да преминат към онлайн обучение другата седмица
159 години от рождението на Алеко Константинов
159 години от рождението на Алеко Константинов