НОВИНИ

Паркинг или градинка? Спор между жителите на кв. "Банишора" и местната администрация

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
23:05, 12.01.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Паркинг или градинка. Жители на квартал "Банишора" в София влязоха в спор с местната община заради зелени площи, които ще бъдат използвани за паркиране. Ще бъде ли намерено компромисно решение?

Тази зелена площ в квартал "Банишора" скара живеещите в съседните блокове с местната община. Гражданите се опасяват, че текущ ремонт на тротоара ще прерасне в изграждане на паркинг под прозорците им. От община "Сердика" обясняват, че искат да поставят паркинг елементи само в част от градинката.

"Ако близките блокове няма къде да паркират, защото това вече е зелена зона и това остава единственият паркинг без такъв свободен, то ние не искаме да ставаме паркинга на района. Не може едно междублоково пространство, под прозорците на едни хора, да осъмнат с нови паркоместа. За сметка на зелената площ, за сметка на правото ни на достъп до зелена среда. Не може, когато говорим за екология, ние трябва да се борим за това да има повече място за хората", каза Мартина Стефанова, представляваща живущите.

"Тези коли се паркират в калта, в зелените площи. Тази кал се разнася по улиците. От там се разнасят фини прахови частици в атмосферата, които замърсяват и въздуха", заяви Никола Онов, главен инженер на район "Сердика".

Гражданите твърдят, че не са били осведомени за промените. От общината отговарят, че е имало обществено обсъждане. На него са присъствали 15 души. Възникна въпрос дали гражданите са били надлежно осведомени за промените.

"Имаше около 15 човека, които присъстваха на това обществено обсъждане", допълни Никола Онов.

За решението домоуправителите са били информирани устно, било е публикувано и на сайта на районната община, което гражданите смятат за недостатъчно. Жителите са били информирани чрез сайта на районната община, а домоуправителите - устно.

"Това означава за целия район, който е огромен, да тръгнем да поставяме на всеки един блок, защото не касае само тези блокове, а касае всички блокове, които са на тази територия", каза още Никола Онов.

Живеещите в блока са започнали подписка срещу създаването на паркинг, в която до момента са се разписали 50 души. Те искат обновяване на зелената площ, без създаване на нови паркоместа. ДНСК започна проверка дали са спазени всички законови изисквания.

Репортер: Светозар Костадинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО призова бременни жени да се включат в изпитания на лекарства и ваксини срещу коронавирус
СЗО призова бременни жени да се включат в изпитания на лекарства и ваксини срещу коронавирус
Кот д'Ивоар записа минимална победа над Екваториална Гвинея
Кот д'Ивоар записа минимална победа над Екваториална Гвинея