НОВИНИ

Спират плановия прием в болниците в област Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 12.01.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Спират плановия прием и плановите операции в болниците на територията на цялата Благоевградска област. Причината за това е сериозният ръст на заболелите с Ковид в региона, както и увеличения брой на заетите легла с ковид болни.

130 са свободните легла за всички болници в Югозападна България в момента. Само 7 са свободните легла в интензивните отделения.

Заболеваемостта в областта продължава да расте. 14-дневната заболяемост показва 1350 на 100 000 души. Като само за последните два дни има по 600-700 нови случаи в областта, което е рекордно от началото на пандемията.

Само 137 000 са ваксинирани, като едва 70 000 са със завършен курс на ваксинация.

Малко над 240 са заетите легла с болни от коронавирус в цялата Благоевградска област, като броят на пациентите в интензивните отделения е 18. Една от болниците, която бележи сериозен ръст на приетите с ковид е тази в Гоце Делчев.

"В момента в болницата има 53-ма пациенти с COVID-19, от 65 легла определени за лечение на ковид. Като 4-ма имаме и в реанимация", каза д-р Петър Филибев, управител на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев.

Тук освен големият поток от болни отчитат и друг проблем – този с високите сметки и скъпите лекарства

"Постоянно се увеличават цените на медикаментите и на консумативи, на електроенергия, така че тук ще възникне другия проблем, ние ще лекуваме хората, но в един момент, аз като управител ще имам проблем с плащането на заплати, когато знаете хората не са доволни, те няма да дават допълнителни дежурства", каза д-р Филибев.

В Многопрофилната болница в Разлог отчитат негативни рекорди на болни от ковид.

"По над 100 човека на ден, даже бих казала 200. Просто голям брой заразени хора има с оплаквания и дечица, много деца", каза д-р Йовка Божанова – завеждащ „Микробиологичната лаборатория“ към МБАЛ – Разлог.

В Многопрофилната болница в Благоевград се лекуват около 100 души, а това е половината от местата определени за ковид болни. Много от лекарите също са заразени.

Репортери: Станислава Христова, Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преместиха отново възрастните хора от дома в Рояк
Преместиха отново възрастните хора от дома в Рояк
Юношите до 18 г. започнаха Балканското първенство с победа
Юношите до 18 г. започнаха Балканското първенство с победа