НОВИНИ

Рекорд на новозаразените, почти цялата страна е в тъмночервено

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:18, 12.01.2022
Чете се за: 04:17 мин.
Още
Слушай новината

Рекорден брой заразени с коронавирус. Положителните проби надхвърлиха 7000. Предишният рекорд е бил на 27 октомври миналата година. Тогава са регистрирани 6816 нови случаи. 5240 души са настанени в болница.

Областите в тъмночервената зона се увеличават. От днес в нея попадат Монтана, Смолян, Ямбол и Сливен. 14-дневната заболеваемост е 824 на 100 000 души. За денонощие заразените деца са 1208.

Рекорд и в София. Инфектираните са 1387 на 100 000. Заети са 73% от разкритите интензивни и около 60% от леглата за неусложнени пациенти. Шефът на здравната инспекция Данчо Пенчев каза още, че всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност са под карантина.

СРЗИ: Твърденията за затваряне на София са неверни

Под карантина след Консултативния съвет за национална сигурност са 28 души, съобщи пред "По света и у нас" директорът на столичната здравна инспекция.

"Това са 28 лица. Не става въпрос само за членовете на КСНС. Става въпрос за експерти, за персонал. Карантината е по новата заповед на Министерството на здравеопазването, а именно контактните са за 7 дни", заяви д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция.

За ваксинираните с три дози карантината може да отпадне, ако покажат отрицателен PCR тест 72 часа след поставянето им в изолация.

"Тогава карантината става 5 дни. Премиерът и президентът могат да се върнат на работа - ако сметнем, че 11 е датата, на която те са карантинирани 72 часа са 3 дни. 4 за правене на теста и на петия ден те могат да се върнат. Тоест 5 дни те ще отсъстват", допълни д-р Данчо Пенчев.

Той каза, че всички с положителни тестове от вчера и контактните им ще бъдат карантинирани по новите правила. Дали те ще се прилагат и за хората с положителен тест от 10-и, когато се проведе Консултативният съвет за национална сигурност.

"Предполагам, че с въвеждането на тази заповед може да има известни недоразумения и неуредици, но те са поправими. Тъй като при автоматично свързване с инспектори на СРЗИ и уточняване на съответния казус ние сме в състояние да оперираме със системата", добави д-р Данчо Пенчев.

До края на седмицата се очаква да заработи и платформа, която ще уведомява положителните, че са под карантина с SMS.

"Това не значи, че Регионалните здравни инспекции няма да се свързват с лицата за информация за контактни лица, за състоянието им", поясни д-р Данчо Пенчев.

Той уточни, че мерки ще има.

"Това, което СРЗИ ще се опита да направи чрез експертите си е училищата, детските градини и яслите да затворят последни и да отворят първи. Капацитет в болниците има, притеснителният индикатор, който трябва да следим много внимателно, е броят на положителния и карантиниран персонал", подчерта д-р Данчо Пенчев.

Рекорден брой новозаразени с COVID-19, най-висока е заболеваемостта в София

В "Денят започва" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести каза, че в Европа Омикрон е увеличил заболеваемостта, но смъртността е намаляла.

"Масата от случаите там са леки - без големи усложнения. И това е всъщност целта - и у нас да се активизира ваксината. Хората да осъзнаят, че това ще ги предпази и няма нужда да тестват на гърба си колко тежък е коронавирусът", каза още проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Ива Христова отбеляза, че в здравното министерство обсъждат у нас да се въведе носене на маски с по-висока степен на защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова: Правителството утре ще гласува нов план за управление на ковид кризата
Лена Бориславова: Правителството утре ще гласува нов план за управление на ковид кризата
Ботев (Пловдив) с първи контузен от тежките тренировки в Дубай
Ботев (Пловдив) с първи контузен от тежките тренировки в Дубай